Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Ziekte PRRS is goed aan te pakken

Ede - Insleep van het Porcine Respiratory and Reproductive Syndrome-virus (PRRS) van buiten het bedrijf is te voorkomen. Dit stelt Tom Duinhof, dierenarts bij GD

Duinhof zei dat bij een bijeenkomst van AgruniekRijnvallei in Ede dat een uitbraak van PRRS op een vermeerderingsbedrijf gemiddeld tussen de 60 en 90 euro per zeug kost, met uitschieters naar 300 euro per zeug.
Met vrij eenvoudige managementmaatregelen is de kans op insleep al te beperken. Bijvoorbeeld door dieren aan te voeren die vrij zijn van het virus of  door geen enkel dier aan te voeren. Insleep via sperma is te voorkomen door alleen sperma te gebruiken van ki-stations met een PRRS-vrije status. Bezoekers of personen altijd laten douchen, voorzien van schone bedrijfskleding en vooral handen laten desinfecteren zijn effectieve maatregelen. Filtratie van de binnenkomende lucht is erg belangrijk, omdat het virus zich over een afstand van negen kilometer door de lucht kan verplaatsen. "Je filtert de binnenkomende lucht of je krijgt de status van je buurman voor PRRS”, aldus Duinhof. Veewagens zijn een belangrijke bron van besmetting. Ze moeten kurkdroog zijn en langere tijd verhit om vrij te zijn van het virus. Vaccinatie draagt bij aan het terugdringen van virusuitstoot, maar is niet heilig. Het vermindert de virusuitscheiding in en buiten het varken niet volledig.

Eén reactie

  • jonge boer, Wvl

    9kilometer, geen enkel bedrijf in vlaanderen is veilig, of het moet een gefilterde inlaat hebben. Onbegonnen werk, hou het maar bij handen wassen :)

Of registreer je om te kunnen reageren.