Varkenshouderij

Nieuws 3721 x bekeken 10 reacties

Weerstand tegen verbod op nieuwste antibiotica groeit

Doetinchem - Het advies van de humane Gezondheidsraad om de nieuwste generatie antibiotica niet meer toe te passen bij vee leidt in de kringen van varkensdierenartsen tot steeds meer vragen en weerstand. In een artikel in het blad Veehouder en Dierenarts wijzen varkenshouders er op dat een verbod op bijvoorbeeld de fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cephalosporinen tot grote problemen kan leiden.

Dierenarts Frans Dirven van de praktijk Lintjeshof noemt als voorbeeld een besmetting van varkens met E coli's die alleen nog gevoelig zijn voor de fluoroquinolonen. Niet behandelen betekent veel sterfte en dierenleed. Wel behandelen betekent dat de varkens niet meer IKB-waardig zijn. Dierenartsen en veehouders zullen in de toekomst vaker met dit soort dilemma's te maken krijgen.

De dierenartsen pleiten er voor dat de formularia, de lijsten met geneesmiddelen die nog zijn toegestaan, met meer oog voor het dierenwelzijn tot stand komen.

Laatste reacties

 • fa. de Graaf

  Typisch weer een gevalletje van het het is goed en dus voeren we het even in zonder gedegen onderzoek naar oorzaak en gevolg en dan een paar jaar later wordt het weer terug gedraaid, na veel kosten. Maar ja de burocratie vaart er wel bij!!!. Dirk de Graaf. Julianadorp

 • politiek

  Zonder meer zal de veehouderij terug moeten met de derde en vierde generatie antibiotica. Dierenarts Frans Dirven kan dan wel pleiten voor ruimer gebruik van antibiotica in Veehouderij en ongetwijfeld zal hij resultaat boeken met nog maar een schepje erbij , of een krachtiger middel, maar de echte slachtoffers liggen in het ziekenhuis. MRSA. Het zou juist de uitdaging van Dirven moeten zijn, gehoor te geven aan de stemmen die vanuit de maatschappij komen. Fors minder antibioticagebruik dus en ook met minder krachtige middelen, zodat behandeling in de humane sector mogelijk blijft.

 • ic1

  Aan dit advies hebben vooraanstaande veterinaire en humane deskundigen meegewerkt, zie: http://www.gr.nl/nl/adviezen/antibiotica-de-veeteelt-en-resistente-bacteri-n-bij-mensen

 • awknop

  De intensieve veehouderij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de zich steeds verder ontwikkelende resistentie. Dat ze nu last hebben van de maatregelen om die ontwikkeling te stoppen is jammer maar helaas.

 • Fleur de lille

  Niet vreemd dat er juist problemen ontstaan met resitente Enterococcen. De meeste antibiotica wordt in de veehouderij oraal toegediend. Grootschalige inzet en gebrekkige controle op uitvoer van de kuren werkt resitentie van darmbacterieën in de hand. Daarnaast verlaat 70% van de orale antibiotica via de ontlasting het lichaam van het dier. Via bemesting van het gras- en maisland komen de antibioticaresten en resistente bacterieën gewoon weer in de voedingsketen van de dieren. Tijd om te veranderen voor het te laat is voor de veehouderij en de mens. Gelukkig pakken Schippers en Bleker dit nu eindelijk serieus op. Nu zullen de veesectoren, de individuele veehouders de veeartsenketens en individuele veeartsen en betrokkenen in de veevoerketens moeten volgen met actieplannen.

 • agratax2

  Accepteren we dan nooit dat de natuur sterker is dan wij. Bij alle bestrijding die we doen, reageert de natuur met resistentie vorming of moet ik zeggen blijven de resistente stammen over als alleen heersers. Tevens doorkruisen we met ons medicijn gebruik en onze technologie de wet van 'de sterkste overwint'. Hierdoor blijven er meer zwakke individuen in leven die bij het minste of geringste zuchtje ziek worden. Natuurlijke afweer lijkt wel steeds meer af te nemen bij mensen, dieren en planten. Dit kunnen we negeren en met medicijnen steeds weer oplossen met als gevolg steeds meer kans op resistente ziekte verwekkers.

 • Ishtar

  'Dierenarts' Frans D. moet snappen dat wat hij betoogd wel redelijk dom is.
  Frans D.heeft waarschijnlijk gewoon eigen balang bij antibiotica verkoop, anders zou hij wel pleiten voor betere diershoudersystemen om zijn zogenaamde 'probleem' op te lossen.
  Imand een idee hoeveel Frans D. de laatse 10 jaar verdient heeft aan zijn antibiotica verkoop?

 • harry4

  Beste Ishtar,
  Je mag het betoog van Frans D. dan redelijk dom vinden, maar als je vervolgens in een reactie van vier regels zeven taalfouten maakt vraag ik mij toch af wie er hier dom is.

 • Ishtar

  Beste Harry,
  Kan je nagaan dat ik incluisef typo's het betoog van Frans D. snel doorzag.
  Wat denk je, wat zegt dat over Frans D. en zijn antibiotica promotie verhaal?

 • Fleur de lille

  @harry4,
  Klopt.
  Ik betrap mezelf ook steeds weer op typefeuten (oeps) na 'plaats reactie'.

  Ishtar heeft wel een punt en het is jammer dat je daar niet inhoudelijk op in gaat. Vorig jaar was ik in Den Bosch op een congres rond veehouderij en zoönosen. Ik zat naast een aantal apotheekhoudende veeartsen. Na afloop had ik kromme tenen. Dus ik vind de vraag van Ishtar heel relevant. Je leest in de tekst van Frans D namelijk het eigenbelang terug.

  'Professionals' als Frans D. zijn een schande voor de veterinaire professie.

  Zoals ik al eerder zei: Enterococcen bij veelvuldig aan AB blootgestelde rassen, korte levenscyclussen met voer uit de regio en resistentie gaan hand-in-hand.

  Tijd voor verandering.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.