Varkenshouderij

Nieuws 408 x bekeken

'WTO-lidmaatschap ongunstig voor Russische varkenshouderij'

Lent - Het WTO-lidmaatschap van Rusland pakt ongunstig uit voor de Russische varkensvleesproductie. Dit zei Igor A. Chtcheglov woensdag tijdens een bijeenkomst van Dutch Poultry Centre in Lent.

Volgens Chtcheglov, voormalige Russische landbouwraad in Nederland, heeft de Russische overheid tijdens de besprekingen over Russische toetreding tot de WTO afspraken over importquota en –heffingen gemaakt die ongunstig uitpakken voor de eigen varkensvleesproductie. De Russische producenten waren niet gekend in de toetredingsvoorwaarden.

Volgens Chtcheglov vormt de Afrikaanse varkenspest een nog groter gevaar voor de Russische varkensvleesproductie. Met name Centraal-Rusland kampt al enkele jaren met deze ziekte die in het afgelopen jaar verder is opgerukt en nu ook voorkomt in de belangrijkste productiegebieden voor varkensvlees.
Daarentegen ziet Chtcheglov groeimogelijkheden voor de rundvee- en pluimveevleesproductie. Hij baseert dat op de productievoorspellingen van de Russische overheid. Pluimveevlees vormt in Rusland het grootste aandeel van de vleesproductie en dat aandeel zal de komende jaren verder stijgen. De overheid voorspelt naast een sterke groei van de pluimveevleesproductie ook een forse groei van de Russische eierproductie. Chtcheglov merkte daarbij op dat informatie van de Russische overheid over diverse regio’s niet altijd correspondeert met informatie van bedrijven in die regio’s.

Rusland ondertekende in december 2011 alle stukken die nodig zijn voor de officiële toetreding tot de WTO. Ergens in de zomer van 2012 zal de toetreding officeel zijn. Het onderhandelingstraject was het langstdurende in de WTO-geschiedening, want de eerste gesprekken werden in 1993 gevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.