Varkenshouderij

Nieuws 948 x bekeken

Vruchtbaarheid bij jonge zeugen is te verbeteren

Wageningen – Op een aantal zaken kan de vruchtbaarheid van jonge zeugen nog worden verbeterd. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Lia Hoving van Wageningen Universiteit.

Gemiddeld 40 procent van de zeugen op een bedrijf zijn eerste en tweedeworps zeugen. Hun productieresultaten hebben een grote invloed op het bedrijfsresultaat. "Helaas hebben juist deze jonge zeugen, vooral de tweede worps zeugen, problemen met de vruchtbaarheid", aldus Hoving.

Uit het onderzoek van de Wageningse onderzoeker bleek dat extra aandacht besteed moet worden aan de groei in de eerste cyclus, oftewel. van eerste levensinseminatie tot eerste keer spenen. Als zeugen in deze periode voldoende groeien wordt de reproductie in de tweede worp ook verbeterd. Ook moet het gewichtsverlies in de eerste lactatie beperkt worden tot 10 tot 12 procent.

Volgens Hoving verbetert daarnaast een verhoogd voerniveau in de eerste maand van de tweede en derde dracht de groei van de jonge zeug, met mogelijk positieve effecten op de toomgrootte in de tweede en derde worp.

Of registreer je om te kunnen reageren.