Varkenshouderij

Nieuws 2137 x bekeken 3 reacties

Vion staat alleen in later uitbetalen

Doetinchem – Het ziet er nog niet naar uit dat andere slachterijen dan Vion hun varkensleveranciers later uit gaan betalen dan ze nu doen. Dat blijkt uit reacties op een mededeling van Vion, die overweegt zijn leveranciers structureel later uit te betalen.

Uit de reacties blijkt bovendien dat de andere slachterijen doorgaans sneller uitbetalen dan Vion. Dat bedrijf betaalt zijn leveranciers normaliter binnen acht dagen, maar Vion-leveranciers moesten vorige maand een keer langer wachten op hun geld. ”We lopen tegen onze kredietlimiet aan”, gaf Vion daarbij aan als reden. Afgelopen vrijdag gaf het vleesbedrijf aan dat het overweegt varkenshouders structureel later uit te betalen.
Een mogelijk besluit van Vion om de betalingscondities aan te passen, blijkt voor de meeste slachterijen geen reden om hun condities tegen het licht te houden. Alleen slachterij Hilckmann meldt dat de ontwikkeling aanleiding kan zijn haar betalingscondities te heroverwegen. Jaap de Wit van slachterij Westfort zegt niet van plan te zijn dit te doen. Dat meldt ook Compaxo.
Nederlandse varkensslachterijen betalen over het algemeen de geleverde vleesvarkens binnen één tot vijf dagen uit. Een slachterij als Westfort in Gorinchem betaalt bijvoorbeeld op vrijdag de varkens die op maandag, dinsdag en woensdag zijn geleverd. De varkens die op donderdag en vrijdag zijn geslacht, worden de dinsdag erop betaald. Compaxo en Hilckmann hanteren betalingsschema’s die vergelijkbaar zijn.
Van Rooi en Gosschalk waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Uit de branche klinkt evenwel dat hun betalingstermijn ook vlotter is dan die van Vion.
De Duitse slachterijen Westfleisch en Tönnies hanteren respectievelijk zeventien en zes tot zeven dagen, meldt handelaar Jan Schuttert. . Supermarkten hanteren op hun beurt termijnen van dertig tot zestig dagen, zo melden de vleesbedrijven. Er zijn zelfs bedrijven die een betalingstermijn hanteren van negentig dagen.

Laatste reacties

  • politiek

    Onduidelijk is het , of Vion dit doet in opdracht van de banken omdat die niet meer garant willen staan voor de cash-flow. Het moet iets met financiering te maken hebben , want waarom zou je anders niet correct betalen naar de varkenshouders. Het product, het varken heb je ontvangen, het onderpand zogezegd voor correcte betaling

  • varkenshouder1

    Probleem ligt bij de supers. Zodra die het product verkopen hebben ze het geld al binnen voordat de klant de deur uit is. Realiteit is dat de supers niet voor milieu en welzijn willen investeren en zo ook nog eens financieren via hun leveranciers die wel aan hun eisen moeten voldoen. Misschien een item voor Radar. 'Supers financieren bij de leveranciers die onderbetaald worden op hun beurt'.

  • aarthamstra1

    Uiteraard heeft onze boerenvakbond dat met de varkensboeren overlegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.