Varkenshouderij

Nieuws 1359 x bekeken 1 reactie

'Verdienmodel varkenshouderij moet anders'

Beerta – Het verdienmodel in de varkenshouderij moet anders, omdat de sector momenteel in een doodlopende prijzenoorlog zit. Dat zegt Annechien ten Have, voorzitter vakgroep varkenshouderij van LTO.

"De voerprijzen stijgen tot historisch hoge niveaus, terwijl de varkensprijs recent zakte. Er wordt letterlijk geen stuiver verdiend. In de huidige situatie ontbreekt het aan geld voor onderscheidende concepten en eigen formules. Er wordt slechts geconcurreerd op prijs."

Om de huidige situatie te doorbreken heeft ten Have een brief gestuurd naar alle participanten in het Verbond van Den Bosch (rapport commissie-Van Doorn). "Van deze partijen heb ik vooralsnog geen antwoord gekregen. Als uiterste datum heb ik vrijdag 18 mei genoemd. Maandag 21 mei ga ik het net ophalen en zonodig ga ik bellen. Ik verwacht een antwoord."

Zaten jullie begin vorig jaar ook niet met deze partijen om tafel om over hetzelfde onderwerp te praten?

"Dat klopt, daar zijn dezelfde problemen besproken. Het LEI-rapport 'Van speelbal tot speler' is daarna geschreven. Het is nu tijd om een vervolg aan dat overleg en rapport te geven. Er is niet niks gebeurd. Ik heb ook al met Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL gesproken plus en supermarktdirecteur. Dat wordt vervolgd."

Varkensvlees is toch vooral export, heeft praten met de retail dan zin?

"Flauwekul. Iedere partij moet bijdragen wat zij kan. Dan is het logisch hier te beginnen. Gemaakte afspraken in Nederland hebben mogelijk een positieve uitstraling naar het buitenland."

Waar mogen varkenshouders op rekenen?

"Het is niet vandaag geregeld. Een systeem verander je niet makkelijk. Ik ga geen toezeggingen doen, alleen dat ik mijn best doe."

Eén reactie

  • gerjan slingenbergh

    Je houdt niet alleen jezelf voor de gek maar ook heelveel anderen.
    Ooit van vraag en aanbod gehoord?

Of registreer je om te kunnen reageren.