Varkenshouderij

Nieuws 40 reactieslaatste update:29 mei 2012

'Varkenshouders moeten eigen probleem oplossen'

Hilversum - De consument heeft geen boodschap aan kostprijsstijgingen die een hele sector om welke reden dan ook moet ondergaan. Varkenshouders moeten dus hun eigen problemen oplossen. Dat wierp Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg maandagochtend voor de voeten in een tweegesprek in NOS Radio1 journaal.

Jansen reageerde daar op de spandoekenactie van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Jansen vindt de teksten op de spandoeken 'steeds grover en onfatsoenlijker worden'. Hij noemde het gebruik ervan 'dom , want de  varkenshouders zijn bij ons ook  nog aan het verkeerde adres. Ze hebben het lef en de moed niet om de eigen afnemers erop aan te spreken en dat zijn de slachterijen'.

Het CBL erkent dat de kostprijs voor varkenshouders stijgt en de opbrengstprijs niet. "Maar de opbrengstprijs is gevolg van overaanbod in heel Europa waardoor de prijs laag blijft", aldus Jansen.

Jansen roept Zwanenburg op als sector het eigen probleem op te lossen. "Als je met de slachterij niet kunt onderhandelen voor een betere prijs doe het dan gezamenlijk. Maar geef niet de partij de schuld die daar bijzonder weinig invloed op heeft."

Laatste reacties

 • lub tuf

  meneer jansen heeft gelijk. en aangezien nederland het enige land in europa is dat voor meer dan 300% zelfvoorzienend is,zijn alleen de nederlandse varkenshouders bij machte om iets aan dat overschot te doen. dus niet huilie huilie doen maar de productie aanpassen aan de vraag dat doen philips,fenz,peijneburg en noem ze allemaal maar op,en daar is geen een nma die daar wat aan kan doen.

 • Jonas Brabant

  Dusss...lub tuf, jij ziet graag net zoals Jansen alle gezinsbedrijven uit Nederland verdwijnen, want dat is een logisch gevolg als er varkens uit Nederland moeten verdwijnen, enkele grote industriele bedrijven met aandeelhouders blijven dan nog over. Dergelijke bedrijven moeten dan overigens hun hoofdinkomen elders vandaan halen, want puur van varkens houden kunnen ook zij niet overleven, dat zullen ze dan van de aanverwante industrie moeten halen wat zij ook in eigendom hebben. Of financiële constructies opzetten zodat ze weinig of geen rente en aflossing hoeven te betalen (luchtbellen creëren).

 • W Geverink

  Nu de varkenshouderij recht voor de raap de wet van vraag en aanbod uitgelegd krijgt door iemand die er verstand van heeft zou je denken dat er een lamp gaat branden. Marc Jansen praat niet over het uitroeien van de boerenstand in nederland maar dat door teveel aanbod de prijs laag blijft.

 • aarthamstra1

  Johas brabant/lup/Tuf. Boeren zijn een apart volk .Ze produceren inderdaad maar raak. Zonder na te denken wie wil en wie kan het kopen, tegen welke prijs. Hoe komt dat. De veevoederfabrikanten gesteund door de boerenvakbonden zonder inspraak . Vertellen de boeren dat minimaal de halve wereld bevolking nog op vlees zit te wachten. Wat ze er niet bij vertellen. Dat ze Massaal in de goedkope lonen landen die behoefte al ruimschoots aan het produceren zijn . Daar is onze boerenvakbond zonder inspraak op aan te spreken . Die laat de Hollandse boer zich zelf kapot produceren terwijl zij van onze centen in verre landen tegen lage kostprijs volop produceren. Dat komt
  dankzij onze boerenvakbond zonder inspraak NOOIT meer goed. Dat hadden ze ons moeten vertellen zodat we hier op tijd op hadden kunnen sturen. Het minste wat je van je eigen boerenvakbond zonder inspraak mag verwachten.
  Zo ook RABO. Ze zijn er voor ons is hun slogan. Dat moet het verschil zijn tussen een particuliere en een coöperatieave instelling. Coöperatieave boeren moeten kunnen vertrouwen op hun voormannen daar zijn ze voor, niet om hun zakken te vullen met bonussen in de miljoenen

 • John*

  (kostprijs - opbrengstprijs) / kostprijs * 100% = percentage varkens wat we voor niets meegeven. Voor elk bedrijf is dit anders.

 • beertje

  Je kunt niet als individueel bedrijf minder produceren, de kosten per varken gaan dan flink omhoog.

 • John*

  beertje, dus gewoon de buurman weg concureren. en de lachende derde van deze strijd is de supermarkt.

 • g.g

  het is zoooo eenvoudig , vraag en aanbod.
  verlaag het aanbod!!Zeker kost dit in het begin meer .
  maar brengt later veel meer op.Als de v arkenshouders deze lange adem niet hebben hebben ze zichzelf kapot geinvesteerd.
  En let op melkveehouders !!! jullie gaan er zo achteraan.

 • bertes

  wat als de prijs een paar dubbeltjes stijgt.
  de boeren hebben nu al honger naar veel stallen bouwen. met geen winst.
  wat als er wat meer geld komt. wat dan.
  een boer kan niet rustig blijven als de prijs goed is; en denkt!!! laat ik eens tevreden zijn. en eens vlees op mijn botten laten groeien. nee hij wil meer.

 • bankivahoen

  Nog een jaar of 5 -10 en er zijn er nog slechts een handje vol over.Er is gewoon veel te veel aanbod ondanks agressieve wetgeving!

 • marc.de.keijzer@home.nl

  Eindelijk iemand (M Jansen) die zegt waar het opslaat. Vraag en aanbod, laat de markt het bepalen wie er overblijft. Degene met de laagste vaste lasten zal blijven bestaan.

 • John*

  de bedrijven met de hoogste reserveringscapaciteit zullen blijven.

 • info140

  Ben benieuwd wat dhr Jansen zegt als de (vreemde) situatie zich voordoet dat de varkenshouders (of welke leverancier van levensmiddelen dan ook) hun probleem inderdaad opgelost hebben. En er dus een tekort van het product is en de prijzen stijgen.
  Zou hij dan zeggen dat het te belachelijk voor woorden is dat producenten over de rug van de consument winst maken op primaire levensbehoeften? En dat 'zijn' organisaties het verschrikkelijk vinden dat zij daar niets aan kunnen doen? Dat 'hun' winst niet meer is dan anders? Enz.enz.enz.
  Of zou hij dit dan overlaten aan de dames en heren politici?

 • marcol

  Wat in deze discussie vergeten wordt is dat we in Nederland een hoog nivo qua produceren hebben. Dierenwelzijn en gezondheid krijgen volop aandacht en is in Nederland dus erg goed. Ook milieu en antibiotica wordt steeds meer meegenomen in de bedrijfsvoering. We zijn hier verder in dan andere landen.
  We leveren dus een hoogwaardig produkt. De consumenten in Nederland praten immers constant over hoe belangrijk dierenwelzijn en milieu is.
  Dan mag je toch ook verwachten dat hier wat meer voor betaalt wordt.
  Een beetje kort door de bocht om te zeggen dat de markt van vraag en aanbod bepaalt. Want vlees uit bijvoorbeeld Argentinië kun je niet vergelijken met vlees uit Nederland.

 • kantoor3

  het is ook wel heel gemakkelijk om te zeggen dat er voldoende aanbod is en er daarom geen hogere prijzen betaald hoeven te worden.
  Als er echt een groot overschot aan vlees zou zijn, zoals men dan toch wel durft te beweren, dan zou er volgens mij een grote voorraad incourant vlees ontstaan die niet te verkopen zou zijn. Ik denk nl dat er niet meer vlees verwerkt kan worden dan er verkocht wordt. Ik vind het daarom ook een drogreden dat de retail en industrie zich daar iedere keer achter verschuilt.
  Feit is wel dat zij het spel beter spelen dan de primaire sector en daar moet verandering in gaan komen. De slachterijen moeten lef tonen en hun producten hoger prijzen en anders niet verkopen.

 • jeroende

  de varkenshouders hebben zichzelf opgehangen, door te gaan voor groot en goedkoop op basis van krediet van de banken. en daardoor verdwijnen de gezinsbedrijven. er is niets meer aan te doen, tenzij je naar kwaliteitsproducten gaat. minder dieren, heel veel minder export, varkens weer naar buiten, geen overschot aan mest, en eigen voer van eigen grond en gesloten kringloop. dat is de toekomst.

 • Snel

  Ook goed, geen spandoeken meer maar poort acties bij de distributiecentra.Desnoods lassen we de poorten dicht

 • varkenshouder1

  Op dit moment zijn er te weinig varkens! Ook bij te weinig aanbod heeft men de macht de prijs laag te houden. Maw: Men wil gewoon niet voor boveneuropese maatregelen zoals luchtwassers en dierwelzijn betalen. Ook Marc Jansen maakt zich met zijn uitspraken hieraan schuldig. Die ziet dierwelzijn ook niet als een prè, maar stelt het goedkoop inkopen van de supers boven milieu en dierwelzijn. Je kunt jezelf afvragen of Marc Jansen op deze manier wel de juiste man op de juiste plek is !!!!

 • W Geverink

  Pas als slachterijen NEE verkopen aan de winkels is er een tekort aan varkens. Dat er in het meest veedichte land ter wereld maatregelen genomen moeten worden voor stankreductie is terecht. Ik ben varkensboer en heb geen probleem met het geurtje maar ik hoef het niet te ruiken als ik rondloop op de Efteling.

 • theorikyreintjes1

  De grootgrutters gaan voor het korte gewin, maar de producent moet aan al onmogelijke eisen voldoen. Maar als het niet meer uit kan, zijn die machtige supers niet thuis! Over duurzaam produceren gesproken, het steld niets voor, het is alleen maar elkaar voor de gek houden. De boer wil wel, maar wat er achter aankomt schreeuwt alleen maar. Voor betalen is en vies woord!

 • gerstiroma

  ik ben zelf 30 jaar varkenshouder geweest maar de LTO was er zelden of nooit voor ons, het was en is gewoon een koeienboeren club

 • Khalid en zijn maten

  Ik wil eigenlijk wel weten wat een 'gezinsbedrijf'precies is,mijn collega's en ik (zzp-ers) worden meer en meer ingehuurd door vleesvarkens houders ,veel bedrijven worden gerund door een maatschap of BV op naam van de boer/boerin,bij de bedrijven waar wij komen werken de kinderen niet mee in het bedrijf,maar zijn er vaak een aantal vaste medewerkers. In mijn ogen word een 'gezinsbedrijf' gerund door de boer/boerin -senior en/of junior en dan eventueel nog kinderen,maar dat kom ik al bijna niet meer tegen,dus het 'gezinsbedrijf 'is ver te zoeken....En inderdaad vraag en aanbod,daar draait het wel om,en wie nu precies wie in de tang heeft dat weet ik niet/kan ik geen oordeel over vellen,maar misschien eens iets om uit te (laten) zoeken, door bijvoorbeeld de NVV?

 • Mels

  gerstiroma,en zelfs dat is het niet.Een club stoelen verslijters die het interessant vinden om in dit soort organen te zitten en als het er op aan komt zoveel water bij de wijn doet dat die voor hun achterban niet meer te zuipen is.

 • Lin

  Het is niet zo dat de prijzen niet goed zijn, nee de kostprijs is te hoog, door de eisen van de consument en overheid, niet door concurentie met andere landen. De NL boer werkt graag mee met de welzijns en milieu eisen, maar mag dit dan toch ook betaald worden. De slachterijen doen dit niet, dan halen ze wel goedkopere varkens.
  Waar de NL boer er mee ophoud, wordt de productie opgepakt door een andere boer uit een ander land die niet zo vriendelijk produceerd, dat heeft echt geen zin dus. Hallo wij produceren al in de wereldmarkt!!
  Bovendien waar je nu mindert met dekken of opleggen heb je pas over een paar maand resultaat, dan kan de situatie wel net even anders liggen. Helaas kunnen we de varkens niet zomaar laten lopen, anders was je haast geneigd om dat te doen. Het gezinsbedrijf bestaat overigens nog, helaas is de vrouw bijna verplicht om buiten de deur te gaan werken, aangezien dat vaak meer opbrengt. De grote bedrijven nemen het over, omdat ze de kostprijs iets lager kunnen houden door bulk te leveren en afnemen.
  Ik ben bang dat nog veel meer Nederlandse boeren moeten gaan stoppen vooral als de regels voor 2013 blijven staan. Dat zou jammer zijn want dat betekend dat de meest diervriendelijke producten van europa niet meer geproduceerd worden. Jammer dat een heleboel mensen dit niet zien. Wat is nou 25 cent meer op een pakje vlees als mensen vrolijk hun interieur in huis blijven vernieuwen dat nog niet eens stuk is.

 • politiek

  @ Zusjelinda, Inderdaad spoedig zullen er veel moeten stoppen, al dan niet gewongen omdat reserveringscapaciteit op is. Is de vrouw op het gezinsbedrijf bereid om buitenshuis te gaan werken dan kun je het wat vertragen die beslissing. Voor de grotere bedrijven zal het ook moeilijk gaan worden in Nederland. Ze kunnen misschien wel iets goedkoper bulkvlees produceren wat voor 70 % de grens over moet ,maar imago hebben ze ook tegen. Te industrie achtig geworden. Er zal een verschuiving komen in productie landbouw van vlees en melk naar andere delen van Europa. Vlees is momenteel een hot item , maar melk komt ook wel alleen is dat nu nog direct gevoeliger bij onze belangenbehartigers omdat het toch vaak rundveebestuurders zijn in de ZLTO. Huiberts zul je niet zomaar iets kritisch horen zeggen over rundvee. Richting varkenshouderij is hij ook directer en misschien ook wel eerlijk. Stop maar, wij doen niks.

 • Lin

  @ politiek, de melkveehouderij volgt sneller dan iedereen denkt. Zodra ook zei voor de wereldmarkt produceren, kunnen ze niet meer concureren met landen waar de regels en de lonen minder zijn. Dan wordt er uiteindelijk door de NL consument weer vlees gegeten en melk gedronken met groeibevorderaars en antibiotica. Daar waar iedereen nu zo bang voor is.

 • Lin

  of wordt er dan wel ergens een subsidiepotje opengetrokken voor het welzijn van de koe en melkveehouder?

 • vleesvarkenshouder

  Te veel varkens zijn er volgens mij als er teveel vlees wordt aangeboden aan de supermarkten. Als er teveel vlees is zouden de supermarkten ook geen marge moeten kunnen maken. Maar dat lukt hun wel... ja een marge maken van ruim 20%.

 • varkenshouder1

  Volgens mij wordt er niet meer vlees aangeboden aan supermarkten dan wat ze willen verkopen. Dat is nu maar dat was 30 jaar geleden ook al. Ze willen gewoon niet meer betalen en vragen aan de consument niet meer. Marc jansen zit er helemaal naast. Zijn eigen sector heeft met alle fusie`s de macht genomen en weet iedere keer de prijs te drukken, ook als wij 5% minder aanbieden. Misschien is Marc Jansen wel de ideale belangenbehartiger voor de varkenssector. Hij weet zich er altijd uit te wringen zonder dat de kostprijs stijgt voor zijn sector. Op naar de wereldmarktprijs met productienormen volgens de wereldstandaard en weg met de EU en NL eisen !!!!

 • bovendijk

  Die Jansen doet het heel goed voor de supermarkten , hij krijgt hier vast meer voor betaald dan 100 varkenshouders bij elkaar moeten verdienen. Nee laat hem(Jansen) maar eens uitleggen waarom de supermarkten een betalingstermijn van 90 tot 120 dagen hanteren. Als zij sneller betalen hoeft Vion ook niet aan het boeren geld te trekken.
  Varkensboeren let op jullie zaak dat je nooit accepteert dat je geld lager dan 7 dagen onderweg is.
  De slachterijen zullen hier misschien door de supermarkten toe gedwongen worden.

 • info104

  lees mijn reactie bij NMA'; prijsafspraken varenshouderij mag niet. Dat is hier volgens mij ook de oplossing.

 • Lin

  @info, zie mijn reactie bij de NMA, de kosten die de slagerij maakt door een lager gewicht te leveren worden wél doorberekend naar de boer en als je niet uit kijkt zelfs 2x.
  Denk gerust creatief verder.. we hopen dat er een oplossing te vinden is.

 • Lin

  Jammer dat wij de varkens of de mest niet kunnen laten lopen.. dan krijgen we gelijk een heeeele dikke bekeuring voor milieudelict aan de broek en staan de dierenactivisten op de achterste benen.
  Hoewel ik moet zeggen dat de zelfs 'normale' dierenorganisaties door hebben dat je niet meer bij de boer moet zijn, maar bij de consument, supermarkt en slagerij om voor het welzijn en milieu nog wat te regelen.

 • agratax2

  Geverink. Je hebt gelijk met het aanbod en vraag verhaal. Ik maak me sterk dat er buiten de EU landen zijn die de prijs zover durven te laten zakken voor export, dat hun concurrenten (bv.EU) er aan ten ondergaan. Dat de Europese varkenshouder het niet redt is jammer zal en ieder roepen, maar dat de vleesverwerkende arbeider ongewild op straat komt is minstens een politieke crisis waard. Ik ben en blijf van mening dat ieder land of economisch machtsblok zijn eigen bevolking moet kunnen en mogen voeden zonder handels of andere bedachte machtsfactoren. In mijn ogen is de WTO dan ook een onding en gemakt om de macht in de wereld naar zich toe te trekken. Wie aan de energie en / of voedselkraan draait op deze aarde is de BAAS. Vele regeringsleiders door de eeuwen heen hebben getracht deze kraan te bemachtigen met meer en minder succes. Wij doen vanaf 1945 het einde van de machtsgreep van Hitler naar deze voedsel en energie kraan (bezetting zuid Rusland) geven wij deze macht vrijwillig uit handen. Hoe is dit mogelijk???

 • info141

  De heer Jansen heeft volkomen gelijk. Wij hebben onszelf te weinig afgevraagd hoeveel varkens we moeten produceren om een balans in de markt te krijgen met de vraag. Wij vinden het vanzelfsprekend dat de slachterij gewoon maar minimaal de kostprijs moet betalen, hoeveel varkens we ook naar de slacht brengen. Doordat we zelf een onbalans tussen vraag en aanbod hebben gecreërd, hebben we de macht aan de supermarkte overgedragen. Helaas is dit niet een probleem dat zich alleen door Nederlandse varkensboeren laat oplossen, maar daar is Europese samenwerking voor nodig. Dat laatste is al decennialang onmogelijk gebleken. De markt doet dus zijn werk, uiteindelijk blijven (binnen Europa de sterksten over, de banken en de voerleveranciers zullen nog wel zo lang mogelijk blijven proberen om zoveel mogelijk geld en intrest uit de hardwerkende ondernemer te persen en zoveel mogelijk zekerheden veilig te stellen, maar uiteindelijk doet de markt zijn werk. Varkens- c.q. vleesbedrijven in Rusland van enkele 100.00-de varkens, denk daar maar eens over na. Denken we in de toekomst daar tegen te kunnen concurreren ??

 • John*

  ik ben niet bang voor de kolossen van met bedrijven met meer dan 100 000 varkens. Het moet allemaal maar gemanaged worden en als dit niet goed lukt kost bedrijf 2 keer meer dan het theoretisch op kan leveren.

 • varkenshouder1

  De Hr Jansen heeft helemaal geen gelijk!! Als wij voldoende varkens in Nl zouden produceren voor onze eigen voorziening en de grens was open dan nog werd het vlees in het buitenland gekocht. Het vlees waar milieu en welzijn op een laag pitje staat blijft altijd het goedkoopste en de supers hebben geen boodschap aan de productiemethode, wat wel blijkt uit hun reactie`s van afgelopen week. Het vlees blijft dus gewoon uit het buitenland komen naar Engels voorbeeld !!!

 • varkenshouder1

  De Hr Jansen heeft helemaal geen gelijk!! Als wij voldoende varkens in Nl zouden produceren voor onze eigen voorziening en de grens was open dan nog werd het vlees in het buitenland gekocht. Het vlees waar milieu en welzijn op een laag pitje staat blijft altijd het goedkoopste en de supers hebben geen boodschap aan de productiemethode, wat wel blijkt uit hun reactie`s van afgelopen week. Het vlees blijft dus gewoon uit het buitenland komen naar Engels voorbeeld !!!

 • W Geverink

  Ja John en dan gaat zo'n bedrijf failiet en wordt daarna opgekocht voor tien cent op de dollar en produceerd gewoon door.

 • gerstiroma

  als er maar melkveehouders in de problemen komen, dan willen de standsorganisaties nog wel iets doen maar voor de andere sectoren lopen ze niet zo hard

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.