Varkenshouderij

Nieuws 7183 x bekeken 7 reacties

Varkenshouderijvoormannen ongerust over varkenprijs

Berlijn – Een belediging voor de varkenshouders die zich geconfronteerd zien met sterk stijgende voerkosten.

Dat vindt Franz Josef Möllers, vice-voorzitter van de Duitse boerenbond DBV van de daling van de Duitse varkensnotering met 5 cent.
Ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is verre van gelukkig met de daling van de Nederlandse Vion-notering die gisteren bekend werd gemaakt. De NVV wil in gesprek met Vion.
Möller vindt dat de Duitse slachterijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ”In plaats van naar een voor de varkenshouderij rendabele prijsontwikkeling toe te werken geven ze gehoor aan de druk van de supermarkten en worden de varkenshouders weer het kind van de rekening. Dit op hetzelfde moment als vorig jaar.” Vanaf 13 mei vorig jaar verlaagden de Duitse slachterijen hun notering in twee weken met in totaal 12 cent.
Wyno Zwanenburg noemt de huidige markt tegenstrijdig. ”De slachterijen behalen onvoldoende opbrengsten om de inkoopprijs van de varkens goed te maken. Aan de andere kant merken we nog steeds dat er flink wordt getrokken aan de varkens. Ook de slachtgewichten lopen niet op.”
Zwanenburg hoopt in een gesprek meer duidelijkheid te krijgen. ”Je ziet dat de varkenshouders steeds verder klem komen te zitten tussen de eisen van de maatschappij en achterblijvende opbrengsten.”

Laatste reacties

 • hertha

  Wyno, de eisen van de maatschappij, zijn vaak de eisen van een klein groepje mensen, die vaak ook nog geen vlees eten, het overgrote deel van de maatschappij wil veel voor weinig.

 • j.verstraten1

  hertha, de eisen van de maatschappij is niet gelijk aan de eisen vd consument.
  Overheidsbeleid wordt niet bepaald door de keuzes in boodschappenkar dat is de realiteit en ook Wyno heeft dat wel in de gaten

 • Hans Brasil

  De eisen van de maatschappij zijn de eisen van nederlanders waar al dat varkensvlees wordt geproduceerd en waar ze eigenlijk het liefst zien dat 66% van die productie daar verdwijnt. De eisen van de consument zijn hoofdzakelijk de eisen van buitenlanders waar 66% van al dat vlees naar toe wordt geexporteerd en die alleen maar kijken hoeveel het kost. En als die buitenlanders de sambavarkens goedkoper kunnen importeren, eten ze die liever. Mogen jullie bepalen wat je wilt, of zelf het iniciatief nemen om te saneren, of het de markt laten doen.

 • melkertje1

  Ben bang dat het nooit meer goed komt met de varkens. De slechte prijzen met name in de vleesvarkens gaan een keer hun tol eisen. Het elastiek knapt een keer. Er is maar één oplossing en dat is quotering, op wat voor een manier dan ook. Zo niet, dan blijven er maar zeer weinig varkensboeren over. De overheid vindt dit trouwens prima, je hoeft alleen maar naar het mestbeleid te kijken en naar al die onzineisen van luchtwassers, spleetbreedte enz, enz.

 • varkenshouder1

  Het zijn niet de eisen van de maatschappij maar van een klein groepje mensen, gesteund door de overheden en vleesinkopers van groot winkel bedrijven. De maatschappij wordt alles aangepraat en zijn toch niet van plan om meer uit te geven. De grote schande ligt bij de supermarkten die eisen bedenken die overheden uiteindelijk standaard maken, terwijl de super zijn zakken vult over de rug van de producent. Het is niet voor niets dat een Jumbo zo kan groeien en dat de kleine slager, kruidenier en bakker samen met de producent het spit delven !!!

 • politiek

  Hans Brasil . Ik denk dat je het correct ziet. Die 66 % is momenteel (nog) bepalend voor de prijsvorming , en dus niet die 34 % van het vlees wat in Nederland blijft.
  Melkertje1 . Ik denk dat je het correct ziet. Ik verwacht overigens dat niet alleen bij de varkensboeren het elastiek knapt , maar ook bij VION.
  Varkenshouder1 . Ik denk dat je het bijna correct ziet . Je spreekt over een klein groepje mensen gesteund door de overheden en vleesinkopers. Juist doordat het een klein groepje zou zijn volgens u , moet je toch als sector daar een weerwoord tegen in kunnen brengen. ?? Welke van de belangenbehartigers doet dat dan. NVV , LTO , ZLTO , ??

 • katja.garritsen1

  We moeten ook wel wat medelijden hebben met Jumbo.
  Ik las in de krant dat topman Frits van Eerd wel eens slaapeloze nachten heeft van de schuld van ongeveer 1 miljard euro. Maar Frits je kunt ook bezuinigen op een paar dure hobby's als de Dakar Rally en je enorme autoverzameling....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.