Varkenshouderij

Nieuws 973 x bekeken 1 reactie

Tyson Foods aangeklaagd vanwege dierenwelzijn

Springdale – Tyson Foods is door de grootste dierenrechtenorganisatie van de VS, HSUS, aangeklaagd voor het afgeven van misleidende verklaringen over dierenwelzijn.

HSUS filmde undercover bij Wyoming Premium Farms, voorheen leverancier van varkens aan een dochterbedrijf van Tyson Foods. Uit de video blijkt volgens HSUS dat zeugen en biggen op het bedrijf slecht behandeld worden.

De videobeelden zijn vorige week gepubliceerd en noopten het vleesconcern uit Arkansas tot verdedigend commentaar, waarin het bedrijf claimt dierenwelzijnsnormen zeer strak te volgen. Het bedrijf wijst op controles die het uitvoert voor het Pork Quality Assurance Plus-programma. Volgens HSUS geeft Tyson Foods daarmee incorrecte informatie aan investeerders.

Daarom is de klacht ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond.

HSUS noemt bij monde van vice-voorzitter Jonathan Lovvorn het dierenwelzijnsprogramma “een door de varkensindustrie zelf gecreëerde lege schelp die de wrede opsluiting in zeugenstal moet verbloemen.” Van betekenisvolle stappen richting het verbeteren van dierenwelzijn is volgens Lovvorn geen sprake.

Tyson Foods, het tweede grootste vleesconcern ter wereld, zei zelf vorige week niet langer meer varkens af te nemen van het door HSUS gefilmde bedrijf. Het bedrijf zegt geschokt te zijn door de “aanstootgevende beelden”, maar zegt dat de schok niets te maken heeft met de stallen, in de VS 2 meter bij 60 centimeter.

Eén reactie

  • B bob

    Deze slager gaat inmddels over tot het keuren van zijn eigen vlees

Of registreer je om te kunnen reageren.