Varkenshouderij

Nieuws 316 x bekeken

Rusland wil verplichte varkenspestverzekering

Moskou – De Russische overheid is van plan om alle varkensbedrijven te verplichten zich te verzekeren tegen een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Deze maatregel zou in januari 2013 in moeten gaan.

Volgens ambtenaren van de Russische overheid zal deze maatregel eerst in de meest getroffen gebieden ingaan. Nu betaalt de overheid nog een compensatie voor de dieren als deze worden geruimd na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest.
In Krasnodar, één van de meest getroffen gebieden, heeft de overheid de laatste zes maanden meer dan 350 miljoen roebels (9 miljoen euro) gecompenseerd. De boeren zijn tegen de maatregel. De kosten om de dieren te verzekeren kunnen oplopen tot 5 procent van de waarde van de veestapel en dat is voor veel boeren te veel.
De autoriteiten gaan in gesprek met verzekeringsmaatschappijen om de hoogte van de premie en de voorwaarden verder uit te werken, Volgens de plannen zou een verzekering de helft van de kosten dekken als een bedrijf getroffen wordt door Afrikaanse varkenspest. Het Afrikaanse varkenspestvirus bedreigt Rusland al langere tijd. Eind 2011 bedroeg de totale schade van de Afrikaanse varkenspest zo’n 38 miljoen euro. Door de ziekte is de Russische varkensstapel in twee jaar tijd met zo’n 35 procent gekrompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.