Varkenshouderij

Nieuws 450 x bekeken

Rusland maakt fondsen vrij voor ziektebestrijding

Rusland - Rusland heeft een bedrag van 2,6 miljard roebel (700 miljoen euro) vrijgemaakt voor de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en Mond- en Klauwzeer. Dat heeft de minister van landbouw bekend gemaakt.

Het grootste deel van dit bedrag, zo'n 80 procent (560 miljoen euro) wordt gebruikt om de Afrikaanse varkenspest-epidemie in te dammen. Rusland ziet de Afrikaanse varkenspest als de grootste bedreiging voor de veehouderijsector en wil het probleem onder controle krijgen.

De Russische overheid wil dat in de regio's waar de grootste bedreigingen zijn programma's worden opgezet om verspreiding en verdere besmetting met het virus te voorkomen. Zulke programma's zijn er al in Krasnodar, Udmurtia en in Rostov. Ook in andere regio's wordt gesproken over bestrijdingsprogramma's.

In Krasnodar loopt al een programma van 12,4 miljoen euro. Het bedrag zou worden gebruikt voor investeringen in het gebruik van microchips waarmee uitbraken van de ziekte bij de varkens eerder zou kunnen worden geregistreerd.

Rusland wordt al vier jaar geteisterd door de Afrikaanse varkenspest. Ten tijde van de Georgische oorlog sloeg het virus over van Georgië naar de Russische republiek. In de loop der jaren is het virus door het gebrek aan veterinaire hygiëne en bewustzijn verspreid over West-Rusland. Het gebruik van swillvoedering is nog tamelijk wijd verspreid in het grote land en ook komt het regelmatig voor dat dode dieren niet worden geruimd, maar begraven, waarna het virus zich via zwijnen of grondwater verspreid. De vrees is dat het virus overslaat naar Oekraïne of Polen en zo de EU binnen komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.