Varkenshouderij

Nieuws 1684 x bekeken 3 reacties

Rabobank verwacht bescheiden opleving varkensprijs

Utrecht - De Rabobank verwacht voor het tweede half jaar van 2012 een bescheiden opleving van de varkensprijs in de landen van het noordelijk halfrond.

Dat blijkt uit het kwartaalrapport van de bank over de situatie op de wereldwijde varkensmarkt. De bank verwacht dat de wereldhandel in varkensvlees zal normaliseren.

De wereldmarkt voor varkensvlees keert terug naar een meer normale situatie. De import van veel Aziatische landen zal afnemen omdat de grote uitbraken van besmettelijke ziekten als mond- en klauwzeer en varkenspest onder controle zijn. Die dalende vraag vanuit de Aziatische landen zal vooral voor de Verenigde Staten gevolgen hebben, omdat dit land in de eerste plaats de gaten in deze landen opvulde.

De Europese export van varkensvlees is de afgelopen maanden goed op peil gebleven. De EU wist 17 procent meer varkensvlees te exporteren dan in januari en februari van vorig jaar. Ten opzichte van november en december vorig jaar was er echter sprake van een kleine daling van 1,5 procent. De komende maanden verwacht de Rabobank dat er meer druk op de Europese export zal ontstaan.

Een andere belangrijke factor voor de wereldhandel blijft het feit dat Brazilië niet mag exporteren naar Rusland. Dit zorgt in combinatie met een sterke Braziliaanse munt voor lage prijzen in het Zuid-Amerikaanse land.

De komende maanden verwacht de Rabobank dat er een licht opwaartse prijsbeweging zal zijn vooral onder invloed van het zomerseizoen. Ook verwacht de bank positieve effecten van het EK voetbal en de Olympische Spelen die in Londen worden gehouden. De bank verwacht dat de productie in Europa onder invloed van de komende welzijnseisen (groepshuisvesting) zal dalen. Voor de wereldmarkt blijfen de ontwikkeling van de Chinese markt en de maatregelen van de Chinese overheid van belang.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Weet de rabobank dan ook al hoeveel ze af moeten waarderen op uitstaande leningen van de varkensbedrijven die ze gefinancierd hebben??

 • reneraai1

  De verwachtingen van de rabobank zijn erg indrukwekkend!
  En ik verwacht dat we al die honderden miljarden die nu naar de zuidelijke landen gaan weer zelf mogen ophoesten!

 • Mels

  Bla Bla Bla,neem van mij aan dat ze ook daar geen glazen bol hebben,evenmin als ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.