Varkenshouderij

Nieuws 206 x bekeken 1 reactie

Nieuwe studie: meer handel met levende varkens betekent meer MRSA

Berlijn - MRSA komt voor in 60 procent van de gangbare varkensbedrijven in Duitsland. Dat meldt omroep NDR Info op basis van voorinformatie over een in opdracht van het landbouwministerie gemaakte studie van de Freie Universität (FU) in Berlijn en de Tierärztliche Hochschule in Hannover.

Bij de biologische varkensbedrijven is 25 procent besmet met de bedoelde antibiotica-resistente stafylokokken. Uit grondproeven blijkt dat de kiemen tot op een afstand van 500 meter ook in de directe omgeving van de bedrijven voorkomen.

Het verschil tussen de gangbare en bio-bedrijven hangt volgens de onderzoekers samen met de intensievere handel in levende dieren op de gangbare bedrijven. Bij biologisch werkende bedrijven is in de meeste gevallen sprake van een geïntegreerde zeugen- en vleesvarkensproductie. Gedetailleerde gegevens uit de studie worden dinsdag gepresenteerd op een conferentie van experts in Berlijn.

Eén reactie

  • brabantse brave burger

    De uitkomst lijkt me maar voor een deel te kloppen. Biologische varkens verblijven meer buiten, Daarin zit volgens mij het grote verschil. Immers, andere onderzoeken hebben aangetoond dat MRSA bestreden kan worden door stof uit de stallen weg te houden, want daarin blijft het zitten. Als er dan weer nieuwe varkens in de stal komen, worden die daardoor besmet. Echt goede hygiënische maatregelen in de gangbare stallen, kan uiteindelijk MRSA een flink deel terugdringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.