Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Nederlandse veehouderij loopt vast'

St. Anthonis - Daan van Doorn heeft een duidelijk boodschap voor de veehouders. Om te overleven zal de veehouderijsector zich duidelijker moeten profileren en grote slagen moeten maken op het vlak van duurzaamheid.

"In het huidige traditionele Nederlandse model loopt de veehouderij zowel nationaal als internationaal vast." Dat vertelde Daan van Doorn, voorzitter van de Commissie van Doorn, op een drukbezochte bijeenkomst van de Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen in St. Anthonis. Om te overleven zal de veehouderijsector zich duidelijker moeten profileren op het vlak van duurzaamheid. Het dier dient daarbij centraal te staan. Ook de volksgezondheid moet volgens Van Doorn beter geborgd zijn. Verder benadrukt hij het belang van bedrijfsvoering in een gesloten kringloop. Dat alles moet gepaard gaan met een goed financieel rendement. Van Doorn: „Voor een gezond bedrijf in 2020 moet een veehouder zijn bedrijf geheel anders inrichten en niet alleen maar focussen op bedrijfshygiëne.” Een ander aspect dat verbetering verdient is het vertrouwen tussen boer en burger. Van Doorn: „Zorg voor lokaal draagvlak van je bedrijf. Maak zaken transparant bespreekbaar en communiceer tijdig en duidelijk. Dit is nodig om voldoende ruimte te creëren voor het maken van de innovatieslag. Een mogelijkheid is dat de sector met de gemeente een convenant opstelt welk type bedrijven op een bepaalde locatie voldoende ruimte krijgen zich te ontwikkelen.” Hij onderstreept dat het zaak is deze ‘2020 visie’ als eerste neer te zetten. „Door voorop te lopen zijn we een voorbeeld voor de hele wereld.”

Vanuit de zaal kreeg Van Doorn enige kritiek op de financierbaarheid van de nieuwe plannen. Een bedrijf ‘2020 proof’ maken is niet mogelijk door wat aanpassingen in oude stallen. Het oprichten van een ‘2020 proof’ bedrijf vergt aanzienlijke extra investeringen. Juist in een tijdperk dat banken kredietaanvragen steeds kritischer behandelen. Bij Jan Claassen, directeur van Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen, krijgen ondernemers met deze plannen niet direct de deksel op de neus. „Als bank zullen we afwegen of we onze nek durven uit te steken door een ondernemer met een dergelijk plan enkele jaren op een andere wijze te financieren. En als wij als directie niet het fiat geven kan de Raad van Commissarissen ons daartoe alsnog opdracht geven.”

Laatste reacties

  • JOS7156

    De Rabo heeft een logo met een mannetje dat op een euro staat maar geen kant op kan; we zitten muurvast qua handel met de euro; we betalen veel te veel voor het voer; we moeten terug naar de gulden! De O.S. worden gehouden in het Verenigd Koninkrijk en de EK o.a. in Polen; slechts met de gedachte om deze landen over te halen ook over te laten stappen naar de euro; als we niet terug gaan naar de gulden is de handel hier compleet verdwenen!!

  • John*

    allemaal leuk en aardig dat de boeren hun nek uit moet steken. maar wij moeten gaan produceren voor een vraaggestuurde markt. De vraag naar duurzaam geproduceerde varkens zal er eerst moeten zijn voordat wij deze in gaan vullen. De verantwoordelijkheid ligt dus bij onze afnemers. Als onze afnemers vragen dan gaan wij produceren!

Of registreer je om te kunnen reageren.