Varkenshouderij

Nieuws

NVV wil forse verlaging productschapsheffing

Nijkerk – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) overweegt een voorstel in te dienen bij het Productschap Vee en Vlees (PVV) om de heffingen voor varkenshouders fors te verlagen of stop te zetten.

Dat zei NVV-bestuurslid Jaco Geurts tijdens de vergadering van de Commissie Varkenshouderij van het PVV.
De NVV wil op deze manier voorkomen dat het vooral de varkenssector is die voor een sociaal plan zou moeten opdraaien, in het geval dat het productschap wordt opgeheven. ”We zien dat andere sectoren achter blijven in de heffingsbetaling. Een flink deel van het eigen vermogen van het productschap is in het verleden opgebracht door de varkenssector. Wij zijn niet blij met een eventueel opheffen van het PVV, maar als dat gebeurt, moeten de gevolgen voor de varkenssector zo gering mogelijk zijn”, aldus Geurts.
Volgens PVV-voorzitter Steven Lak blijft de bestaande wetgeving rond de productschappen, inclusief heffingsverplichtingen, van kracht zo lang er geen beslissingen zijn genomen over de toekomst van de schappen.
Lak hoopt echter dat die duidelijkheid volgende week komt en dat er stappen kunnen volgen op het gebied van samenwerking. Dinsdag komt de Commissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer bijeen en dan moeten er besluiten vallen over controversieelverklaring van onderwerpen. De kans bestaat dat er geen duidelijkheid komt en dat de huidige situatie voortduurt. ”In dat geval overwegen de productschappen toch op eigen risico efficiëntiestappen te ondernemen en verder te gaan met de bundeling van medebewindstaken en de service-organisatie”, aldus Lak.

Of registreer je om te kunnen reageren.