Varkenshouderij

Nieuws 28 reacties

NMA: prijsafspraken varkenshouderij mogen niet

Den Haag - De varkenssector mag geen prijsafspraken maken met afnemers en de hoge voerprijzen mogen niet worden doorberekend in de vleesprijs.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) LTO en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) laten weten, zo meldt Nieuwe Oogst. Volgens NVV-secretaris Jaco Geurts stelt de NMA consumentenbelang boven alles en dat sluit prijsafspraken uit. Doorberekening van de voerprijzen in de vleesprijzen zou volgens de NMA de markt beïnvloeden, schrijft Nieuwe Oogst, en mag dus ook niet.

Eerder liet NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg al weten concrete initiatieven op gebied van duurzame productie voor te willen leggen aan de NMA. Zo zou duidelijk moeten worden wat wel en niet mogelijk is op gebied van afspraken binnen de keten.

Laatste reacties

 • John*

  varkens op bestelling, levertijf 11 maanden. Dan kunnen we zelf de prijs bepalen en komt er geen varken te veel.

 • John*

  ow ja en totdat het product klaar is verwachten we betalingen in termijnen om de grondstoffen en overige kosten te betalen.

 • ikkethuis

  rare uitspraak. alle transportbedrijven berekenen een percentage bij de faktuur voor de dieselprijs door te berekenen, mag dat dan wel??????

 • John*

  volgens deze beredenering niet, en volgens wordt elke stijging in de voerprijs ook mee doorberekend...

 • gerjan slingenbergh

  Nou Annechien, maak de borst maar nat.

 • Poelier De Jager

  Je hoeft toch ook geen prijsafspraken te maken gewoon minder produceren zodat vraag en aanbod in evenwicht komen dat gebeurt nu ook met de eierprijzen mede natuurlijk door de welzijnsnormen......eieren zijn beduidend duurder geworden maar wij verkopen geen ei minder......en niet willen produceren om elkaar het verlies niet te gunnen maar wel de strop.......

 • gerjan slingenbergh

  Bij de LTO snappen ze dat niet

 • bertes

  in duitsland is wel een wet. die bepaald dat voedsel niet beneden de kostprijs verkocht wordt

 • antoine1

  Maar potverdorie, dat is toch niet in het consumentenbelang! Alle boeren in laten teren, om de consument een te goedkoop stuk vlees aan te bieden. Zodat uiteindelijk vlees van ver weg hier op de borden ligt, omdat ze zich daar niet druk maken over: welzijnseisen, antibioticagebruik en milieubelasting!!!

 • kevinbunte

  Jan

  Toen de DDB opgericht werd kregen we te horen van de lto-varkensboeren dat deze veehouders geen ondernemers waren. Nu komen langzamerhand dezelfde voorstellen uit het lto kamp! Na afschaffing van het melkquotum zullen ze bij lto veehouderij ook wel wakker worden. Alleen jammer dat het dan te laat is!!!

 • info104

  Waarom verlagen we het slachtgewicht niet en gaan we daar mee de hoeveelheid geproduceerd vlees beperken en als de prijs weer beter word kan het slachtgewicht weer omhoog , doe dit met bv. 10kg naar beneden en er word direct minder vlees op de markt gezet ,en de NMA kan je niks maken.

 • jrboer

  Alle respect voor de eerdere reageerders, maar de reactie van info104 is de eerste die mij aanspreekt!
  Kan dit niet direct ingevoerd worden?

 • John*

  vion heeft ook niet veel verdiend dit jaar, misschien die wel mee willen doen? ook meteen 50 kg minder voer per varken nodig. Dan is de spanning ook van de voermarkt af.

 • Mels

  NMA wordt geregeerd door de linkse milieulobby die bezig is de boeren op deze manier tot stoppen te dwingen,welke oellewapper verzint dit anders,stijgende kosten die niet doorberekend mogen worden,wordt het niet tijd dat ze dan eens even bij Appie enz gaan kijken wat die doen als de varkens of melk of aardappels duurder worden,volgens mij is de patat in de snackbar al 4 keer duurder geworden vanwege dure aardappels maar zijn ze per ongeluk vergeten de prijs dit jaar te verlagen.........

 • Realist

  10 % minder zeugen insemineren, levert meer arbeidsvreugd op in de stal. Spenen op 4 weken, kwaliteit biggen wordt beter, speenstal ligt minder vol, en eind van de rit ook nog meer geld in de knip.

  Waarom niemand dit wil / doet snap ik niet.

 • agratax2

  Uit bovenstaand artikel blijkt duiidelijk waarom de MNa is opgericht. Prijsafspraken / monopolie van producenten onmogelijk maken, prijsafspraken / momopolie van vragene partijen wordt geen stro breed in de weg gelegd. Hoe hebben we ls landbouw de NMa ooit kunnen bejubelen?

 • theorikyreintjes1

  Het is een schandaal dat de NMA de voedeslproducent niet de hand boven het hooft houd. Ze zijn er zeker op uit om veel boeren de nek om te draaien. Hebben ze zelf niet door dat straks er geen producent ovrer blijft die nog produceert. En zeker niet duurzaam waar die gasten ook nog over durven te spreken. Hoe wil je nog tegen die supers(multinationals) een blok maken als je niet mag samenwerken als (kleine) ondernemers ? Hun laten ze onder hun toezegging groot worden en de boer moet klein blijven!

 • Lin

  Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat het brood duurder werd omdat het graan duurder werd en wat doen die stiekeme bakkers, ze gooien er goedkopere soja en bonenmeel door. Ik kon met mijn bonen en soja overgevoeligheid geen brood meer krijgen! En wij mogen de opgelegde kosten niet doorberekenen aan de consument, waar slaat dat op?
  Ik ben er voor om minimaal de kostprijs van levensmiddelen te laten betalen. NL boeren moeten hun eigen faretrade opzetten!

 • politiek

  @ zusjelinda. Waarom denk je dat onze belangenbehartigers dat NIET doen!!??., het opzetten van die faretrade in Nederland. Die zijn al lang aan het investeren in het buitenland. ZLTO,VION,TOPIGS, RABO, VOEDERFABRIEKEN,enz enz,enz.

 • info104

  Met alle waardering voor de reacties,het probleem ligt bij de boer zelf en niet bij de inkopers van de supers , die doen gewoon hun werk, zo goedkoop mogelijk goede producten kopen . Wij MOETEN de productie kosten wat kost naar beneden brengen zodat er een vraag word ontwikkeld , en ik blijf zeggen wat ik in mijn vorige reactie heb geschreven dat we het heel simpel met een verlaging van het slachgewicht kunnen beinvloeden, en weet bijna zeker dat dit de kortste klap is voor snelle prijsverhoging. Al het gepraat brengt de vleesproductie niet omlaag , we moeten gewoon doen en niet ouwehoeren.Het is voor velen al 12 uur en eigelijk al te laat.

 • Lin

  @info dan worden de extra kosten wel aan de varkenshouder doorberekend en flink ook. Ik zal dit toelichten: 1 je valt niet meer in het consept, omdat het slachtgewicht te laag is en dan wordt je flink gekort = minder betaald voor je product. 2 De kosten van de slagerij gaat omhoog omdat ze nu meer handelingen moeten doen om het zelfde product te verkrijgen. 3x keer raden waar je die kosten weer terug vind.. precies op de afrekening van de boer onder het kopje kosten die afgetrokken worden van de opbrengst van de boer.

 • info104

  zusjelinda; ten eerste ,als het slachtgewicht bv. met 10 kg afneemt en de korting ook met deze verlaagd ontvang je dezelfde prijs per kg als nu. En de kosten van de slagerij gaan niet omhoog want als er nu een week minder varkens geslacht worden gaan de onkosten per afgeslacht dier ook niet omhoog. Je moet deze kosten over een langere periode zien.Wanneer we door inkrimpng de productie onder de vraag kunnen brengen gaat de opbrengstprijs zeker met enkele dubbeltjes omhoog. Ik wil met dit systeem evenwicht creeren in de vraag en aanbod, zolang niemand dat doet blijft het voort zukkelen , er MOET vraag ontstaan. Je geeft wel negatieve tekst maar waar blijf je met iets positiefs, dat is veel belangrijker voor de sector, ik wacht wel weer af.
  We moeten dit met de slachterijen bespreken en gezamelijk als sector aanpakken en liefst europees.
  De italiaan koopt hier de varkens en mest er daar nog eens 50kg meer vlees op en verkoopt het als parma vlees. De Brit verkoop weer veel speenvarkens voor aan het spit, er is meer dan alleen dat vleesvarken van 80kg geslacht gewicht.
  Vleesvarkens levend exporteren ook niet meer doen , wij zijn de producent en wij kunnen zo alle onderdelen van het beest leveren, zo hebben onze dieren ook geen transport problemen .

 • politiek

  @ info 104. Een beetje vreemde ,,oplossing ,, heb je om in Nederland , uit het dal te komen. Je pleit om 10 kg geslacht gewicht in te leveren, en gelijktijdig benoem je de Parma ham vleesvarkens. ( ong. 160 kg gesl.) Juist die Parmakwaliteit komt bij dat gewicht met de correcte voeding erop. Per kg vlees ong. 2 maal zo duur in opbrengst als uw varken van 80 kg. 130 euro t.o.v. 520 euro dus per varken!!!!!!. Zo ook de Britten die je aanhaalt met het speenvarken. Per speenbig van ong. 20 kg gesl. wordt snel net zo veel betaald als in Nederland voor uw varken van 80 kg geslacht.
  Info104, je weet wel te benoemen de ,, toppers,, uit het buitenland en het bulkvlees in Nederland dus. Vergeet niet als je dat met vraag en aanbod in waarde wil opkrikken per kg. zoals je aangeeft , je ong. 70 % terug moet in productie. 70 % is n.l. export van het het bulkvlees.
  Als je het probleem Europees wil aanpakken zoals je aangeeft, heb je Parma-varkens van 120kg. gesl. en een Britse speenbig. van 5 kg. voor dezelfde prijs!!!!.
  Ik geloof niet zo in die Europese medewerking die je aanhaalt. Je zult het zelf moeten, of een product in de markt zetten waar men inderdaad grof voor wil betalen. De juiste voorbeelden heb je al aangehaald.

 • varkenshouder1

  Wat heeft een lager slachtgewicht voor nut als je de biggenmarkt niet aan banden legt. Een lager slachtgewicht betekend meer omzetsnelheid en dus net zoveel kilo`s uit je stal. Ik vindt verder dat de NMA per direct door Henk Bleker op het matje geroepen moet worden. De bierprijs wordt zomaar verhoogt, de frietprijs is diverse malen verhoogt en laten we het nog maar niet over het kwartje van Wim Kok hebben op de brandstofprijs. Waar zijn we in NL mee bezig als producenten hun kosten voor milieu en de hoogste welzijnseisen niet door mogen berekenen. Dat mag zelfs Henk Bleker niet toestaan van de NMA !!!!!!!!!

 • John*

  de aantallen varkens die naar de slachterij gaan liggen voor de komende 11 maanden vast. het enige waarop wij kunnen corrigeren is het slachtgewicht. op deze manier zijn de voerkosten en opbrengstprijzen in balans te brengen.

 • Lin

  Hoe zit dat dan met de kosten die je hebt door uit het consept te vallen. Weegt dat op tegen de voerkosten? Bovendien berekenen de slachterijen de kostprijs die hoger wordt wél door. En halen ze dan de varkens niet gewoon ergens anders weg?

 • info104

  Ik wil nog wel een reactie geven op de verlaging/ verhoging van het slachtgewicht, we moeten dit middel gaan gebruiken om de opbrengstprijs ten gunste te beinvloeden, dat zal ook betekenen als de prijs erg stijgt het slachtgewicht weer te verhogen. Dit middel moet je gebruiken om een prijs stabiel te houden en zul je dan ook het afslachtgewicht per direct moeten bijstellen wanneer de prijs een te grote schommeling geeft . Zo kunnen we een gem. kostprijs van de varkens laten vaststellen, en wanneer de opbrengstprijs te ver hiervan afwijkt het afslachtgewicht laten afhangen.
  Dat de varkens dan ergens anders vandaan komen zal de prijs ook al verhogen
  het geeft al een tekort aan wat gunstig is.
  Om het systeem uit te proberen zie ik geen grote belemmeringen, en als dat hier zou werken zullen de landen om ons heen welicht volgen.
  En politiek ; ik wil geen levende varkens meer over de grens om er Parmavlees van te laten maken, dat kunnen we ook zelf wel leveren aan digene die dit wil kopen,zo ook dat speenvarken. We kunnen volgens mij meer diversiteiten van het varken maken als wat nu gebeurd zie wat er allemaal van melk word gemaakt. Bulk producten zijn vaak laag in opbrengst prijs.

 • joannes

  Veel boeren zitten gevangen in hun minimum benodigde inkomsten plaatje. Variable met gewichten of inseminaties werken heeft per bedrijf verschillende resultaten en ondergrenzen. Coördinatie zal heel moeilijk zijn. De sector is met zijn zelfvoorzieningsgraad van 200+% helemaal overgeleverd aan de grillen van de mondiale markten.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.