Varkenshouderij

Nieuws 714 x bekeken

Meer onderzoek nodig in individuele dierherkenning

Sterksel – Individuele dierherkenning kan de varkenshouder veel voordelen bieden.

Meer onderzoek is echter nodig om inzichtelijk te maken wat het kan opleveren.
Om dit te weten te komen is het project ’Mijn Varken’ opgestart in opdracht van het Productschap Vee en Vlees. In dit project wordt door het bedrijfsleven, met ondersteuning van VIC Sterksel en Livestock Research van Wageningen UR, gewerkt aan innovatieve toepassingen op basis van (individuele) dierherkenning met als doel het bedrijfsmanagement te verbeteren.
Volgens Nienke Dirx van VIC Sterksel wordt er nog weinig gebruik gemaakt van individuele dierherkenning, enkel bij de topfokbedrijven komt het voor. ”Maar voor vleesvarkensbedrijven kan het veel extra informatie opleveren waardoor bijvoorbeeld ziektes sneller kunnen worden opgespoord en betere inzichten op lange termijn kunnen worden verkregen”, aldus Dirx.
De bedoeling is dat over een maand een proefopstelling wordt geplaatst op VIC Sterksel door één of meerdere bedrijven die meewerken aan het project. Dit zijn bedrijven die oormerken of toepassingen voor dierherkenning leveren. Op dit moment zijn elf bedrijven geïnteresseerd om aan het project deel te nemen. Op welk onderdeel van individuele dierherkenning wordt ingezet is nog niet duidelijk. ”Dat hangt van de bedrijven af die uiteindelijk gaan meewerken. Die gesprekken lopen nog”, aldus Dirx.

Of registreer je om te kunnen reageren.