Varkenshouderij

Nieuws

MRSA-bacterie minder op biologische bedrijven

Driebergen - De MRSA-bacterie komt op biologische varkenshouderijbedrijven veel minder vaak voor dan op gangbare varkensbedrijven. Dat is gebleken uit een gezamenlijk onderzoek van het Louis Bolkinstituut en het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen november 2010 en juli 2011 op een 24-tal biologische varkenshouderijbedrijven. Dat komt neer op grofweg de helft van het totale aantal biologische bedrijven. De MRSA-bacterie bleek op 17 procent van de bedrijven aanwezig te zijn. Drie procent van alle varkensmonsters bleek besmet te zijn met de MRSA-bacterie.

Uit soortgelijk onderzoek in 2007 en 2008 bij de gangbare varkenshouderij bleek dat de MRSA-bacterie op 71 procent van de gangbare bedrijven aanwezig te zijn en bleek 38 procent van alle bij varkens genomen monsters positief te zijn.

De onderzoekers betrokken in hun onderzoek ook het antibioticaverbruik. Dat komt in termen van dagdoseringen per dierjaar op zeugenbedrijven uit op 5,3. Biologische vleesvarkensbedrijven komen uit op 2,4. Dat niveau ligt volgens de onderzoekers zo'n 70 procent lager dan in de gangbare varkenshouderij. Ook binnen de biologische sector zijn er grote verschillen in antibioticaverbruik per bedrijf. Een verband tussen antibioticaverbruik en de aanwezigheid van de MRSA-bacterie konden de onderzoekers niet vaststellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.