Varkenshouderij

Nieuws 1673 x bekeken 2 reacties

LTO noemt actie NVV een noodkreet

Beerta – Een noodkreet van de varkenshouderij. Zo betitelt LTO-vakgroepvoorzitter varkenshouderij Annechien ten Have de spandoekactie van NVV gericht tegen de supermarkten.

NMV- en NVP-bestuurders Hans Geurts en Jan Brok melden dat ze positief tegenover de actie staan, maar dat ze de opstelling van hun bonden nog in hun besturen moeten bespreken.

Sinds afgelopen vrijdagavond staan op verschillende plekken in het land spandoeken met de kreet: “Wurgt … voedselproducent???”, waarbij op de puntjes de naam van een supermarktketen staat vermeld. Dergelijke borden zijn geplaatst langs de snelwegen in de omgeving van de hoofdkantoren van Albert Heijn, C1000, Lidl, Aldi en Jumbo.

Ten Have zelf heeft vorige week een oproep gedaan aan de ketenpartners die het verbond van Den Bosch hebben ondertekend om gezamenlijk te komen tot oplossingen om uit de huidige problematiek te ontsnappen. Volgens haar hebben de verschillende partijen in de keten van varkenshouders tot en met de supermarkten allemaal te maken met het prisonersdilemma. Iedereen wil graag ontsnappen aan de huidige situatie maar niemand kan dat op eigen kracht. “We moeten dus samenwerken.” Dat geldt volgens Ten Have ook voor de NMA, die zijn eigen prisonersdilemma kent. “toen we het castratiedossier oppakten was het verhaal van de kant van de NMA ook dat het allemaal niet toegestaan was. Uiteindelijk is er toch een oplossing tot stand gekomen. Dat moet nu ook weer kunnen.” Als een van de oplossingen noemt Ten Have een afzetcoöperatie van boeren die afspraken maakt met één inkoper binnen één keten, over de verkoop van duurzamere producten. Bijvoorbeeld de verkoop van 1 ster-varkensvlees.

Directeur consument en kwaliteit Marc Jansen van het CBL heeft geen goed woord over voor de actie van de NVV. “We onderkennen de situatie waarin de varkenshouders zitten. We zijn sinds vorig jaar volop in gesprek als ketenpartners. Dat heeft geresulteerd in een rapport en in voortgaande gesprekken. De NVV gooit dit nu allemaal aan de kant en kruipt weer in een slachtofferrol. Ze moeten eens ophouden met die Pavlov-reactie dat de supermarkten de oorzaak van het probleem zijn. Supermarkten gaan niet over voerkosten. Dat moeten andere partijen oplossen.” Jansen onderkent wel dat de betalingstermijnen van supermarkten oplopen. “Dat probleem moet niet worden overdreven. Het is een breder probleem dat je in meer sectoren ziet.”

Laatste reacties

  • VOF-HEINEMANS1

    Het zou LTO sieren om de varkenshouderij echt te steunen ipv alleen maar andere die nog ioets doen af te vallen!!

  • gerjan slingenbergh

    Annechien, castreren is toch wat anders dan prijsafspraken maken. Misschien komt er uit de over tijdje wel weer een nieuw rapport maar daar hebben varkenshouders niet veel aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.