Varkenshouderij

Nieuws

'Kostprijs varkensvoer bepaalt concurrentiepositie'

Tielt - Voor varkenshouders is het essentieel dat de inkoopkosten van grondstoffen voor varkensvoer concurrerend blijven. Die kosten bepalen hun concurrentiepositie. Dat zei Jan de Keyser, directeur agrarische divisie van bank BNP Paribas Fortis, dinsdag op een bijeenkomst van de Belgische vereniging van varkenshouders (Veva).

De concurrentie op de markt voor grondstoffen neemt toe, volgens De Keyser. "Dat komt door de groei van de vleesconsumptie en de toenemende vraag naar biobrandstoffen", stelt hij. Zo stijgt de wereldvraag naar varkensvlees tot 2025 met 50 procent naar 150 miljoen ton. "De kosten voor voer, milieu en welzijn stijgen bij Vlaamse varkenshouders. Zij moeten daarom een goede stategie (kostprijsleiderschap, groei, verbreding of nichemarkt) en liquiditeitsplanning bepalen", waarschuwt De Keyser.

Of registreer je om te kunnen reageren.