Varkenshouderij

Nieuws

'Italiaans virus minder gevaarlijk dan het Russische'

Vilnius - De kans dat er een flinke uitbraak komt van het Afrikaanse varkenspest virus op intensieve varkensbedrijven in Italië en West-Europa is erg klein. Dat zei Kazimieras Lukauskas van de internationale diergezondheidsorganisatie OIE tijdens het congres van de European Pig Producers in Vilnius.

Het Afrikaanse varkenspestvirus waart naast Rusland ook rond in Italië. Dat heeft onder andere te maken met een aanzienlijke populatie van wilde zwijnen in centraal Italië. Volgens Lukauskas lopen biologische en free-range bedrijven veel meer risico op besmetting. Vanwege het open karakter van deze houderij kan het virus makkelijker naar binnen komen.

De Afrikaanse varkenspest in Rusland vormt volgens Lukauskas een groot gevaar voor de professionalisering van de Russische varkenshouderij en vormt ook een risico voor de Europese varkenshouderij. De kans dat het virus overslaat naar Europa is groot volgens de veterinair. Het virus dat rondgaat in Rusland is namelijk zeer virulent en verspreidt zich snel. Sinds de eerste brandhaard in 2007 in Rusland, heeft het virus zich wijd verspreid over het land. “Maatregelen van de Russische overheid om het virus een halt toe te roepen hebben onvoldoende effect”, zo vertelde Lukauskas op het jaarlijkse congres van de European Pig Producers in Litouwen. Volgens hem is er geen goed monitoringsprogramma in Rusland en is er onvoldoende kennis bij dierenartsen en de overheid om het probleem te tackelen. Een ander probleem is de backyard farming in Rusland. Veel families hebben nog altijd zelf een paar varkens welke worden gevoerd met keukenafval. Ook dat is een groot risico bij de verspreiding van het virus.

Of registreer je om te kunnen reageren.