Varkenshouderij

Nieuws 528 x bekeken

Ieren willen subsidie voor varkensbedrijven houden

Dublin – Ierland wil varkensboeren ook na 1 januari subsidie blijven geven voor het ombouwen van hun bedrijven om te voldoen aan de dan geldende nieuwe EU-welzijnsregels.

Het Ierse ministerie van landbouw heeft daarom een derogatieverzoek ingediend in Brussel.

Ierland verstrekt varkenshouders momenteel tot 40 procent subsidie als ze hun bedrijf gaan moderniseren. Het maximale investeringsbedrag waarvoor subsidie wordt verstrekt is 240.000 euro. Het ministerie van landbouw heeft in totaal tien miljoen voor die regeling vrijgemaakt. Aanvragers moeten in ieder geval aantonen dat ze over de vereiste bouwvergunning beschikken of een verklaring hebben dat er geen bouwvergunning nodig is.

De Europese Unie staat echter geen subsidies toe voor het voldoen aan bestaande regels. Omdat de nieuwe welzijnsrichtlijn voor varkens op 1 januari 2013 in gaat is de Ierse regeling ook maar tot die datum toegestaan. Dublin vreest dat veel varkenshouders dat niet halen en heeft daarom een derogatie van zowel de regels als voor de subsidieregeling verzocht. De bedoeling is daarbij de subsidieregeling in ieder geval tot 1 september 2013 in stand te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.