Varkenshouderij

Nieuws 631 x bekeken

ISN vreest nadeel van berenafnamegarantie slachterijen

Damme - De Duitse varkenshoudersorganisatie ISN vreest van het initiatief van de drie leidende slachters Tönnies, Vion en Westfleisch om de afname van beren zonder kortingen op de prijs te garanderen, een nadeling effect op de markt.

Volgens de ISN bestaat - vanwege het omvangrijke marktaandeel van deze drie spelers, 55 procent van het aanbod komt bij hen aan de haak - het gevaar dat dit ten koste gaat van de middelgrote en kleinere slachterijbedrijven. ”De drie ondernemingen zijn tevens uitgesproken georiënteerd op de export en hebben bovendien een verwerkingsdiepte waardoor ze ook de mogelijkheid hebben om beren met geslachtsgeur te slachten. De middelgrote en kleinere ondernemingen hebben dan het nakijken. Zij hebben nauwelijks mogelijkheden om vlees met geurafwijkingen in daarvoor geschikte producten te verwerken of in gehakt te verdunnen. Op de vrije markt zijn varkenshelften met geurafwijkingen waarschijnlijk niet te verkopen tegen de volle prijs”, zo argumenteert de ISN, die daarom meent dat het dierenwelzijnsthema biggencastratie als marktindstrument kan worden misbruikt.

Het initiatief van Tönnies, Vion en Westfleisch werd afgelopen maandag door ketenbeheerder QS  naar buiten gebracht via een gezamenlijke mededeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.