Varkenshouderij

Nieuws

Gelijke technische resultaten bij groepshuisvesting

Blekendorf – In kraamhokken met uitloop voor de zeug en biggen in een groepsruimte zijn gelijke technische resultaten te behalen ten opzicht van traditionele kraamhokken met box voor de zeug.

Dit is de uitkomst van een onderzoek op het Duitse proefbedrijf Futterkamp in Blekendorf (Sleeswijk-Holstein). In samenwerking met de Christian-Albrechts Universiteit van Kiel werd het onderzoek op het proefbedrijf uitgevoerd in opdracht van het Duitse ministerie van landbouw. Het onderzoek moest aantonen of er vergelijkbare technische resultaten te behalen zijn bij kraamhokken met uitloop voor de zeugen.
Het aantal gespeende biggen was met 11,4 stuks per worp voor zowel individuele huisvesting van zogende zeugen én groepshuisvesting exact gelijk.
Het enige significante verschil was dat de biggen uit de groepshuisvesting bij het spenen 7,6 kilo wogen en daarmee 500 gram lichter waren dan de biggen uit kraamhokken zonder bewegingsvrijheid voor de zeug.
De uitval van de biggen in de groepshuisvesting bedroeg 14,7 procent. Hiervan was 6,5 door doodliggen in de kraambox en 1,2 procent in de uitloop. De uitval in de individuele huisvesting was 15,7 procent, waarvan 4,8 procent door doodliggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.