Varkenshouderij

Nieuws 889 x bekeken 2 reacties

EU-varkensstapel met 1,5 procent gedaald

Brussel - De Europese varkensstapel is vorig jaar met 1,5 procent gedaald ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit de laatste update van de cijfers van Eurostat. Vooral in Oost-Europese landen is er een flinke daling in aantal varkens te zien.

In 2011 telde de Europese Unie in totaal 148,6 miljoen varkens, in 2010 was dit nog 150,7 miljoen varkens. In december vorig jaar kwam Eurostat al met voorspellingen maar doordat alle landen nu alle cijfers over de varkensstapel hebben aangeleverd kan worden geconcludeerd dat de Europese varkensstapel vorig jaar met 2,1 miljoen dieren is verminderd.

Duitsland blijft het grootste varkensland met 27,4 miljoen varkens, dat is 1,9 procent meer dan het jaar ervoor. Ook de Franse varkensstapel is gegroeid, met 0,2 procent naar ruim 13,9 miljoen varkens. Frankrijk heeft daarmee de nummer drie-positie overgenomen van Polen waar de varkensstapel daalde naar 13,1 miljoen varkens in 2011 (min 11,6 procent ten opzichte van 2010). Ook andere Oost-Europese landen leverden flink in: min 11,6 procent in Tjechië, min 15,6 procent in Slowakije en min 12,2 procent in Slovenië.Spanje heeft 0,3 procent ingeleverd en telde vorig jaar 27,4 miljoen varkens.

In 2002 waren er in de 27 lidstaten van de Europese Unie nog meer dan 160 miljoen varkens, wat betekent dat de varkenstapel in tien jaar tijd met tien miljoen dieren is afgenomen. Van de top vier-varkenslanden hebben alleen Duitsland en Spanje het aantal varkens sinds 2002 vermeerderd. De varkensstapel in Nederland en Frankrijk is de afgelopen tien jaar afgenomen.

Laatste reacties

  • kantoor3

    in 10 jaar tijd een productievermindering van bijna 10 % is toch niet niks.
    Dan moet de markt toch eindelijk zijn werk is gaan doen zou ik zo zeggen.

  • John*

    in tien jaar tijd zijn slachtgewichten ook van 86 naar 93 kg gegaan.. Evenveel tonnen vlees met minder varkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.