Varkenshouderij

Nieuws

Duitsland binnenkort officieel vrij van varkenspest

Düsseldorf - De EU verklaart de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen binnen enkele weken vrij van varkenspest. Dat zegt de Landrat van de regio Rhein-Sieg-Kreis.

Nordrijn-Westfalen is de enige Duitse deelstaat die nog niet officieel vrij verklaard op de aanwezigheid van klassieke varkenspest.

Sinds de uitbraak van het virus, worden wilde zwijnen gecontroleerd op de aanwezigheid van klassieke varkenspest. Klaus Mann, veterinair deskundige: “Van ieder zwijn dat gedood wordt, wordt onderzocht op de aanwezigheid van het virus. Het virus is al jaren niet meer voorgekomen in deze deelstaat als gevolg van orale vaccinatie en gedegen jachtbeleid. We wachten op de formele bevestiging van de Europese autoriteiten.”

In Duitsland bleek ongeveer de helft van de uitbraken van varkenspest onder gedomesticeerde varkens tussen 1993 en 1997 veroorzaakt te zijn door direct of indirect contact met wilde zwijnen. Het virus gevonden bij de gedomesticeerde varkens was van hetzelfde type als het virus gevonden bij wilde zwijnen in dat gebied.

In Duitsland worden regelmatig gevallen van klassieke varkenspest onder wilde zwijnen gemeld. Sinds er gevaccineerd wordt in dit gebied is het aantal gevallen van klassieke varkenspest sterk gedaald. In 2002 in totaal 57 wilde zwijnen positief getest in Noordrijn-Westfalen, 1 in Saarland en 27 in Nedersaksen. Sinds oktober 2002 zijn er echter geen gevallen van klassieke varkenspest onder wilde zwijnen.

Eerder dit jaar kreeg de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, na tien jaar vaccinering van de wilde zwijnenstapel, de varkenspestvrije status van de Europese Commissie. Voor de varkenshouderij betekent de varkenspestvrijestatus dat een aantal handels- en vervoersrestricties alsmede controles en onderzoeken in de stallen komen te vervallen. Nederland is officieel vrij van varkenspest. De laatste uitbraak van de ziekte onder wilde zwijnen in Nederland was in 1983-84.

Of registreer je om te kunnen reageren.