Varkenshouderij

Nieuws

Deense varkenshouders: ”Danish Crown schoffeert leveranciers met halfjaarsverslag”

Fredericia - De Deense varkenshoudersbond Danske Svineproducenter (LDS) haalt fel uit naar Danish Crown dat deze week een ’bevredigend halfjaarsresultaat’ bekendmaakte.

Danish Crown typeerde de staat van het concern als ’robuust’, hoewel de winst in de vleeswarenproductie onder druk stond door de gestegen vleesvarkenprijzen.
Volgens LDS-topman Henrik Mortensen getuigt een dergelijke financiële verslaggeving van minachting van de leveranciers. Mortensen: ”een coöperatief bedrijf wordt beoordeeld op de prijs voor de grondstof. Op dat punt is het resultaat allesbehalve bevredigend, want men moet wel een onverbeterlijke optimist zijn om als leverancier de stallen bij het huidige vleesprijsniveau te blijven vullen met vleesvarkens.”
Mortensen waarschuwt dat daarmee het fundament van loyale leveranciers onder het concern wankelt. ”Ik zie geen enkele robuustheid. En ik kan ook niet zien dat de grondstofprijzen hoog zouden zijn. Feit is dat de stallen bij mij zo langzamerhand leeg komen te staan. De vleesvarkenhouderij is de afgelopen maanden een puur verliesgevende zaak geweest vanwege de gestegen voerkosten. Niets wijst erop dat dit verandert.”
Naar de mening van Mortensen is er gezien de steeds verder groeiende biggenproductie en –export alle reden om bezorgd te zijn over de toekomst van de vleesvarkensproductie. ”Met de 2013-eisen in aantocht zal het biggentekort ten zuiden van Denemarken naar verwachting verder groeien. Wat is de strategie van heet robuuste Danish Crown tegen deze enorme uitdaging? Wat is jullie reactie op de stijgende biggenexport? Wat is jullie toekomstvisie? Moeten we maar weer een paar slachterijen sluiten of zullen we voor de verandering eens een keer iets nieuws proberen,” aldus Mortensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.