Varkenshouderij

Nieuws 1043 x bekeken laatste update:11 mei 2012

Britse varkenshouder opgelucht over tolerantie roostervloeren

Londen – Britse varkenshouders zijn opgelucht dat de Europese Commissie voorlopig betonnen roostervloeren met een spleetbreedte van meer dan 18 mm in hun stallen wil tolereren.

"Die regel had ons zeker 20 miljoen euro gekost. Dat is nu door onze geslaagde lobby met vereende krachten van de baan", aldus directeur Zoe Davies van de National Pig Association.

De Europese richtlijn voor het welzijn van varkens, die op 1 januari a.s. ingaat, bepaalde oorspronkelijk een maximale spleetbreedte van 18 mm. Bij de bouw van veel Britse stallen is echter uitgegaan van drie-kwart inch wat omgerekend 19 mm is. Ook in andere landen bestaan veel stallen die niet aan de norm zouden voldoen. Brussel heeft nu echter toegegeven en een tolerantie van 3 mm toegelaten waardoor de meeste van die Britse en andere stallen toch binnen de voorschriften blijven.

"Dit is welkom nieuws, niet alleen voor onze varkenshouders maar voor die in heel Europa. De totale kosten voor het vervangen van de vloeren in de EU had op zeker 70 miljoen euro uitgekomen, en dat voor 2 of 3 millimetertjes. We hebben heel wat varkensfokkers slapeloze nachten bespaard", aldus Davies. Zij wijst er echter op dat varkensstallen met een spleetbreedte van 21 mm of meer toch aangepast zullen moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.