Varkenshouderij

Nieuws

Brazilië test nog niet goed genoeg op Trichinella

Brazilië laat nog wat steken vallen wat betreft de inspectie van varkensvlees op de parasiet Trichinella.

Dat blijkt uit een inspectie van het Bureau voor Voedsel en Veterinaire zaken (FVO) van de Europese Commissie. De FVO inspecteerde de Braziliaanse autoriteiten tussen 29 november en 9 december vorig jaar om te kijken of het land voldeed aan de voedselveiligheidsregels voor de eventuele export van varkensvlees naar de Europese Unie. Het ging hierbij specifiek over de staat Santa Catarina.

Tijdens de inspectie bleek dat niet al het varkensvlees wordt onderzocht op de parastiet Trichinella. Ook waren niet alle testmethodes voor Trichinella die werden gebruikt overeenkomstig met de methodes die in de Europese Unie worden gehandhaaft. Brazilië bleek wel haar protocol voor ractopamine-vrij varkensvlees te hebben aangepast. De FVO concludeerde echter dat nog steeds geen garanties gegeven kunnen worden dat het varkensvlees vrij is van het hormoon ractopamine, en dat veiligheid van het varkensvlees voor export naar de EU niet gegarandeerd kan worden.

Brazilië gaat werken aan de verbetering van de testmethodes voor Trichinella en zal de tekortkomingen in de slachthuizen aanpassen.

De parasiet Trichinella spiralis is te vinden in verschillende dieren, waaronder varkens, paarden en wilde zwijnen. Nederlandse varkens zijn zelden besmet. Soms wordt Trichinella aangetroffen in wilde zwijnen. Mensen kunnen er ziek van worden middels het eten van varkensvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.