Varkenshouderij

Nieuws

Bleker houdt vast aan 1 januari 2013

Assen - Ongeveer 2.500 Nederlandse zeugenhouders ontvangen deze week een brief van Dienst Regelingen dat zij vanaf 1 januari volgend jaar drachtige zeugen in groepen moeten huisvesten.

Zeugenhouders in de hele EU moeten per 1 januari aanstaande hun drachtige zeugen in groepen houden. Dat is al tien jaar bekend. De overgangsregeling loopt dit jaar. Sommige zeugenhouders zullen deze datum mogelijk niet halen, bijvoorbeeld vanwege langdurige vergunningprocedures bij gemeentes of provincies. Dit bleek ook uit een enquete door het Productschap Vee en Vlees (PVV), NVV en LTO. De informatie over de knelgevallen zijn gedeeld met het ministerie van ELI. Deze zal op haar beurt proberen de vergunningsaanvragen voor deze bedrijven met de desbetreffende gemeentes te versnellen zodat de deadline van 1 januari gehaald kan worden. Om hoeveel bedrijven het exact gaat en in welke provincies de meeste knelgevallen voorkomen is niet openbaar gemaakt.

Staatssecretaris Bleker zegt vast te willen houden aan de datum van 1 januari komend jaar waarop de groepshuisvesting gerealiseerd moet zijn. Van mogelijk uitstel van het verbod, zoals dit van toepassing was bij de leghennen, is vooralsnog geen sprake. Het is nog niet duidelijk hoeveel Nederlandse bedrijven genoodzaakt zijn te stoppen als gevolg van de nieuwe regels. In Duitsland schat de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN dat 8 procent van de zeugenbedrijven ermee stopt en niet overschakelt op groepshuisvesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.