Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

'Alleen toekomst voor dieren met hoge gezondheidsstatus'

Fleringen - Overschakeling naar een SPF-status is een must voor de Nederlandse zeugenhouder. Bij slechte biggenprijzen blijft dit type bedrijven de hoogste toeslag beuren. Dat is de mening van Gerrit Bronsvoort. Hij is dierenarts en mede-eigenaar van een bedrijf met 1.600 zeugen en 5.000 vleesvarkens in de deelstaat Saksen.

Een bedrijf dat overschakelt naar SPF-dieren verdient de investering in drie jaar terug. Bij de zeugen levert de hoge gezondheidsstatus een 0,06 hogere worpindex, 0,1 meer levend geboren biggen per worp en 0,8 procent minder uitval van biggen in de zoogperiode op. Dit geeft 1,1 big meer gespeend per worp en de zeug heeft 140 kilo minder voer nodig. De dierenartskosten zijn 30 euro per zeug lager. Bij vleesvarkens stijgt de groei met 100 gram, daalt de voederconversie met 0,37 en is de uitval 0,9 procent lager. Worden deze technische resultaten omgerekend naar financieel voordeel dan levert het voor een bedrijf met 1.000 zeugen en 27.000 afgeleverde vleesvarkens een verschil op van ongeveer €365.000. In de zeugenhouderij ruim €100.000 en voor de vleesvarkens bijna €260.000.

Laatste reacties

  • bertes

    dan is dit soort bedrijven die de roepprijs bepalen. en zullen op termijn weer te weinig krijgen. en zullen ook stoppen.

  • John*

    spf dieren in een stal leggen waar nergens naar gekeken wordt heeft ook geen zin. Het is de werkwijze die het doet en daarvoor hoeft zeker niet de hele stal geruimd te worden. Gezondheidsmanagement voor betere dieren.

  • W Geverink

    Voor Spf is het grootste deel van nederland te varkensdicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.