Varkenshouderij

Nieuws

Zorgelijke reacties op maatregel Vion

Doetinchem – Een zorgelijke ontwikkeling. Zo reageren varkenshouders, handelaren en voorlieden op het nieuws dat Vion eenmalig de betalingstermijn een week heeft opgerekt voor in week 13 geleverde varkens.

Vion beschikt over een kredietfaciliteit van 1,1 miljard euro. Om binnen die faciliteit te blijven, heeft het concern over de hele linie aan het eind van het eerste kwartaal de betalingstermijnen eenmalig een week opgerekt. Op die manier voorkwam het dat er extra rente zou moeten worden betaald. Leveranciers van varkens in week 12 kregen deze pas op 2 april uitbetaald. Normaal betaalt Vion binnen acht dagen.

Volgens communicatiedirecteur Marc van der Lee is één van de oorzaken van de situatie de opgelopen varkensprijs, tegenvallende vleesopbrengsten en lange betalingstermijnen van de supermarkten. Voor LTO-voorvrouw Annechien ten Have is dit laatste een reden om hernieuwd aandacht voor het probleem van lange betalingstermijnen van supermarkten te vragen in het Europese lobbycircuit.

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg vindt het zorgelijk dat Vion deze maatregel moest nemen. ”Het geeft aan dat slachterijen worden gemangeld tussen hoge varkensprijzen en te lage vleesopbrengsten.” Ontevreden is Zwanenburg over de communicatie. ”Ze hadden helder en duidelijk vooraf moeten communiceren.”

Volgens Van der Lee is dat ook gebeurd bij de leveranciers die in die week leverden. Dit wordt bevestigd door varkenshandelaar Jan Vernooy in Beusichem.

Sake Moester

Of registreer je om te kunnen reageren.