Varkenshouderij

Nieuws 1894 x bekeken

Vion pakt toxoplasma aan

Wageningen – Vleesbedrijf Vion gaat leveranciers die varkens leveren met een toxoplasma-besmetting begeleiden om vrij te worden van deze parasiet.

Volgens Bert Urlings, directeur kwaliteit bij Vion, zijn er zo'n vijf bedrijven toxoplasma-positief. Of varkens besmet zijn, bepaalt Vion op basis van bloedonderzoek aan de slachtlijn. Van elk geleverd koppel varkens neem Vion bloedmonsters om de dieren te testen op toxoplasma en andere ziekteverwekkers zoals salmonella.
Een belangrijk aandachtspunt bij het bestrijden van toxoplasmose op varkensbedrijven is plaagdierbestrijding. Bekend is dat katten, ratten en muizen de parasiet kunnen overdragen op varkens. Op biologische bedrijven is het besmettingsrisico daarom groter dan op reguliere varkensbedrijven.
Toxoplasma is een parasitaire infectieziekte die kan worden overgedragen van dier op mens door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de infectie levensbedreigend zijn. De meeste mensen merken echter niets als ze geïnfecteerd worden, symptomen blijven uit of doen denken aan een griepje.
De aanpak van toxoplasma door Vion volgt op een geslaagde bestrijding van Mycobacterium avium. Deze bacterie kwam enkele jaren geleden nog voor op enkele varkensbedrijven die aan Vion leverden. Net als bij toxoplasma is de bacterie vooral gevaarlijk voor mensen met een lage weerstand. Mycobacterium avium is ooit ontdekt doordat slachtvarkens uit Nederland in Tsjechië zijn afgekeurd vanwege een besmetting. In Tsjechië geldt voor Mycobacterium avium een aangifteplicht en wordt er standaard op getest.

Of registreer je om te kunnen reageren.