Varkenshouderij

Nieuws 4979 x bekeken 14 reactieslaatste update:28 apr 2012

Vion overweegt varkens structureel later uit te betalen

Eindhoven – Vion overweegt varkens structureel later uit te betalen, om te voorkomen dat af en toe de gebruikelijke termijn moet worden overschreden.

Dat zegt Marc van der Lee, communicatiedirecteur van Vion, het grootste vleesconcern van Europa. Van der Lee benadrukt dat Vions huidige betalingstermijn, acht dagen, in vergelijk met andere bedrijven zeer kort is.
Tegelijk onderhandelt Vion volgens Van der Lee altijd met afnemers over diens betalingsmores. Ze betalen wisselend van dertig tot meer dan zestig dagen. Of Vion nu extra op korte betalingstermijnen hamert wil Van der Lee niet zeggen. "Wij vinden het niet chique dingen die tussen ons en klanten spelen via de media bekendheid te geven."
Vion werd het vorige kwartaal geconfronteerd met sterk opgelopen varkensprijzen, terwijl de eigen betalingstermijn dus aanzienlijk korter is dan de betalingstermijn van afnemers. Dit leidt tot een verhoging van het werkkapitaal waardoor de grenzen van de kredietfaciliteit in zicht kwamen. Het Noord-Brabantse bedrijf besloot voor het eerst in zijn geschiedenis geleverde varkens later uit te betalen.
Van der Lee begrijpt dat de situatie bij boeren vragen oproept, maar stelt dat Vion met een goed verhaal zal komen. Hij kan nog niet zeggen wanneer Vion een beslissing neemt.

Laatste reacties

 • Eigenmeningmag

  Schandalig !! Hoef ik de biggen dan ook pas na 30 dagen te betalen en wat te denken van het voer... De boeren worden dus toch weer de dupe van de megaconcerns die het zich wel kunnen permitteren om zo met mensen om te gaan. Hopelijk dat we met z'n allen ons sterk kunnen maken om dit tegen te gaan !!!

 • Roelof Bloo

  begin van 't eind............ 'vroeger' werden de varkens op de wegerij afgerekend, handje contantje. dat kan natuurlijk nu niet meer maar het opschorten van de betaaltermijn is iets wat je als leverancier niet hoeft te accepteren, zoals een wijze man hier in de buurt spreekt: 'één levering kun je verliezen, de 2e is je eigen schuld........' omdat de varkensboeren geen macht meer hebben moeten ze de voersector inschakelen 'later varkensgeld beuren is later voer betalen' misschien kunnen andere machten Vion dan nog bewerken.... zoniet dan kun je beter een andere afnemer zoeken, Weyl betaalde in het begin contant, daarna binnen een week, daarna binnen een half jaar en toen helemaal niet meer......

 • John*

  0,5 % rente per week te laat betalen zou een mooie compensatie zijn! En die kunnen ze ook prima doorberekenen aan de afnemers.

 • agratax1

  Vion ziet zich kennelijk genoodzaakt om de betalingstermijn uit concurrentie overweging op te rekken. Zo ze kan de retailer de normale prijs afvragen, die later betaald hoeft te worden. Aan de boer de keus; Wel varkens of Geen varkens. kiest de boer voor Geen varkens dan komen de Vion haken leeg en komt de werkgelegenheid van de gastarbeiders in gedrang en een dalend BNP.

 • The Hulk

  Nogmaals zal mijn voorspelling het halen , het begin van het einde niets meer.
  Gewoon het gevolg van opstapelende verliezen doordat hogere varkensprijs niet lijd tot gelijke of betere winsten voor Vion . rnen gaat daan nog mee een verhaal afkomen durft men te zeggen . Verhalen tellen bij mij niet enkel de waarheid , maar die weet enkel de raad van bestuur.

 • frans1

  Als er later betaald gaat worden ga ik mij risico sprijden en geen 2 of 3 leveringen achter elkaar meer aan dezelfde afnemer leveren, en dan hoef ik niet meer voor snelheid en zekerheid van het geld binnen onze eigen landsgrenzen te kiezen.

 • kantoor3

  Een zeer slechte ontwikkeling;' je ziet het in alle sectoren wordt als reden naar buiten gebracht.'

  Je kan ook wel zien dat het in andere sectoren slecht gaat, alleen is het dan al veel te laat.
  Je ziet door dit absurde betalingsgedrag dat als er met grotere bedrijven iets gebeurt er tal van bedrijven meegesleurd worden. Op dit moment is het in de bouwsector gaande. Kij maar eens om je heen en lees de krant maar eens. Bijna elke week gebeurt er wel ergens iets wat niet goed is en als je er een beetje in verdiept dan zie hoeveel regionale bedrijven er in meegesleurd worden.
  Sta aub niet toe dat uw afnemer de betalingstermijn gaat verlengen. Dit is absoluut een verkeerde manier van ketendenken.

 • drikhend

  Ja ze hebben het weer gevonden . Eerst fuseren , overnemen ,saneren enz. Nu dat nog niet weer mogelijk is later betalen . De boer die gek trap er wel weer in . Waar moet hij verder nog met zijn varkens naar toe . Als de rest meer aangeboden krijgt zullen ze zeker niet meer gaan betalen en zeker ook niet sneller . Het wordt tijd dat er weer enkele grotere vlees verwerkers zelf gaan slachten . Maar dit zal niet snel gaan gebeuren als je voor weinig geld geslachte varkens kunt kopen . DE markt macht de ze met fuseren wilde bereiken heeft niet gewerkt aan de verkoop kant . En wordt dus nu (MIS) gebruikt aan de inkoop kant . En Dat was eigenlijk niet het beloofde . Door schaal grote zou men veel voordeliger kunnen werken en aan de verkoop kant macht hebben . Verder is in mijn ogen de vraag wie is er uiteindelijk de eigenaar van VION . Als men dat weet kan men ook bepalen wie wie het vel over de oren trekt . Als er nog boeren zijn de denken dat ze mede eigenaar zijn en invloed hebben . Keuren zij dit dus goed . En dan kan men stellen dat deze VION willen blijven laten bestaan . En dit als een soort verzekering zien van hun afzet . En een verzekering mag geld kosten .Die berg geld in Best zal niet mogen krimpen . Dus de premie kan verder stijgen als ze dat nodig achten . Andere zullen volgen en zo makkelijk hun winst proberen te verhogen . En de boer zal braaf blijven leveren want vluchten kan niet meer .

 • j.verstraten1

  Het is in de wereld van de retail blijkbaar gebruikelijk dat leveranciers ook financiers zijn. Ik hen het ook van kortbij bij ondernemers die rechtstreeks leveren aan de supers. Soms zelfs het niet verkochte terug moeten nemen of in iedergeval niks beuren over het niet onverkochte. Wij boeren zijn in die zin eigenlijk erg verwend vergeleken met bijv. onze eigen leveranciers. Die laten we ook wel eens even wachten tot er weer geld op de lopende rekening staat. Behalve bank en belasting natuurlijk. Niettemin volgens mij zijn oa. om deze reden in het verleden de coops opgericht zodat een individuele ondernemer niet het risico heeft dat hij naar zijn centen kan fluiten. Vion geeft in deze een zwak signaal af wat op korte termijn dan wel kan helpen maar het probleem alleen verder verlegt in de keten. In die zin heeft Annechien helemaal gelijk.

 • arievanbommel1

  vion heeft nou wel mooi verteld dat het 12 miljoen aan rente scheeld met deze maatregel, maar ze vergeten te vertellen wat het kost aan rente en aan verzekeringspremie dat de inkoopmaffia( lees retailers) het vlees pas na enkele maanden betaald. uiteindelijk komen deze kosten bij ons vandaan en ik denk dat dat enkele centen/kg is. het kromme van het verhaal is dat wij door de late betaling van de retail alle expansiedrift( jumbo koopt c-1000 voor 900 miljoen) van deze gasten mogelijk maken, met als gevolg dat ze weer machtiger worden en ons nog meer in de tang hebben. wie is er nou dom en wie is er slim?

 • gerrit/piet

  Als ik in de supermarkt koop moet er direkt betaalt worden en niet over 30 dagen

 • knor1

  Als deze wijziging doorgevoerd wordt kost het VION in ieder geval 1 klant. Let op star leveranciers, dit is een wijziging in de voorwaarden, dus als dit doorgaat kun je onder het leveringscontract uit!!

 • hertha

  Je hoeft toch niet perse aan vion te leveren!

 • marina1904

  DEgene die het er niet mee eens is vreet ze toch gewoon zelf op
  zo een korte betalingstermijn is gewoon niet vol te houden met de betalingsmoraal van de afnemers

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.