Varkenshouderij

Nieuws

Varkensbedrijf rustplek voor probleemjongeren

Schijndel – Ruim 60 procent van de probleemjongeren die een leertraject op een varkenshouderij hebben gevolgd, blijft op het rechte pad. Dat blijkt uit onderzoek naar de resultaten van het Project Ervarend Leren van hulporganisatie Topaze.

Topaze biedt probleemjongeren tussen de 16 en 18 jaar hulp door de jongeren te plaatsen op een varkensbedrijf. Honderd jongeren met ernstige problemen thuis, op school, op persoonlijk vlak en in hun vrije tijd, werden de afgelopen vijf jaar op ongeveer 25 Brabantse varkenshouderijen geplaatst. Het gaat om 25 jongeren per jaar. De jongeren blijven 180 dagen op de boerderij. In de laatste fase van hun verblijf mogen ze elke maand een bezoek brengen aan hun ouders en gaan ze samen met hun begeleider werken aan een plan voor hun toekomst. De jongeren verlaten in principe niet eerder de boerderij dan dat ze een passende baan of opleiding hebben gevonden. Na het traject gaat het opvallend goed met de jongeren. Het blijkt dat 68 procent van de jongeren ook op langere termijn op het rechte pad te blijft. Ze hebben vooral hun probleemgedrag onder controle en kregen meer zelfwaardering. De contacten met thuis, school en werk zijn hersteld en er is een gezonde invulling van de vrije tijd.
De ervaringen van de probleemjongeren zijn postief al vinden ze het werk niet altijd leuk. ”Nu, vijf maanden later weet ik wie ik ben, wat ik wil en wat ik kan. Ik weet beter wat haalbaar voor me is in de toekomst en wat ik verkeerd of juist goed heb aangepakt in mijn verleden. ik heb veel meer vertrouwen en doorzettingsvermogen gekregen”, aldus een meisje die het traject heeft afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.