Varkenshouderij

Nieuws 839 x bekeken 1 reactie

’Toestemming groter bouwblok logisch’

Tilburg – De Raad van State heeft een logische uitspraak gedaan door varkensbedrijf Landschot bv toe te staan een varkensbedrijf op te richten dat een omvang heeft van 2,5 hectare. Dat zegt jurist Jan van Houtum, die Landschot bijstaat in de procedure.

De omvang van het bouwblok van het bedrijf in Diessen is groter dan de provincie Noord-Brabant nog wil toestaan, maar de vergunning van Landschot dateert al van voor de besluitvorming in de provincie. In de bezwaarprocedure is door tegenstanders van het nieuwe bedrijf wel aangevoerd dat de provincie inmiddels strengere beperkingen heeft opgelegd aan nieuwe bedrijven in de reconstructiegebieden. Inmiddels hebben provinciale staten in Noord-Brabant de reconstructiegebieden in hun geheel ingetrokken.
De toestemming voor Landschot betekent nog niet dat hij nu ook meteen aan de slag kan. De milieuvergunning voor het bedrijf is nog niet rond.
De provincie Noord-Brabant moet ondertussen nog de ministeriële goedkeuring krijgen van staatssecretaris Bleker voor de intrekking van de reconstructieplannen. De provincie loopt met de besluitvorming vooruit op het voornemen de Reconstructiewet Concentratiegebieden op termijn in te trekken. Er zijn meer provincies die bekijken hoe ze om moeten gaan met de reconstructieplannen.
In de afspraken tussen de provincies en het rijk over de decentralisatie is vastgelegd dat de reconstructie niet langer een rijkstaak is. Staatssecretaris Bleker heeft in het licht daarvan laten weten dat hij het verzoek van de provincie Noord-Brabant om goedkeuring voor de intrekking van de reconstructieplannen zal ”toetsen in de geest van de toekomstige wetswijziging en dat reconstructie zandgebieden geen rijkstaak meer is.”

Eén reactie

  • anton1937

    Goed besluit Raad van State.Het stomme beleid van de provinciale staten o.l v de VVD is de boosdoener van niet betrouwbaar handelen van de provincie.Betaald de gemeente of de provincie nu ook een schadeclaim aan Landschots ?. Graag uw reactie van Houtum

Of registreer je om te kunnen reageren.