Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Te veel stof in varkensstal

Doetinchem – Varkenshouders staan bloot aan te hoge stofconcentraties.

Dat meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).
Ondanks verschillende initiatieven om varkenshouders bewust te maken van het gevaar van stof, staat de beroepsgroep bloot aan stofconcentraties die aanzienlijk hoger zijn dan de maximaal aanvaarde concentratie. Daardoor komen bij varkenshouders relatief veel longproblemen voor. Volgens het productschap dragen hoge stofconcentraties mogelijk ook bij aan gezondheidsproblemen bij varkens en aan de fijnstofconcentraties in de buitenlucht als de stof met de ventilatielucht naar buiten gaat.
Omdat de stofproblematiek in de stallen de afgelopen tien jaar niet wezenlijk is verbeterd, starten het schap en de provincie Noord-Brabant een project om te zoeken naar praktische technieken om de concentratie van stof in de stal te verlagen. Op VIC Sterksel worden vijf technieken onderzocht op hun potentie om de stofconcentratie te verlagen. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheden om een oliefilm op de varkens aan te brengen. Een andere onderzoeksrichting is het ioniseren van stallucht. Daarbij krijgen stofdeeltjes een negatieve lading, om ze later gemakkelijk af te kunnen vangen. Als klap op de vuurpijl wordt ook een techniek getest die door NASA is ontwikkeld welke bacteriën, virussen en fijnstof kan elimineren.
De technieken worden momenteel geplaatst in de afdelingen van VIC Sterksel. Gedurende één ronde wordt dan een aantal metingen uitgevoerd met ’online’ meetapparatuur, zowel in de afdelingen met de technieken als in een controle-afdeling. Door uit te gaan van vergelijkbare afdelingen met varkens van dezelfde leeftijd, is het mogelijk om een goede indruk te krijgen van de reductie van stof in de stallucht. De resultaten van de metingen zullen na de zomer beschikbaar komen.

Guus ten Hoven

Eén reactie

  • agratax1

    Dit vele stof is voor de varkenshouder nadelig, maar hij hoeft geen 24 uur in het hok te verblijven zoals zijn varkens wel moeten. Hoe nadelig zal deze stof boel wel niet zijn voor de gezondheid en daarmee de groei van de varkens? Hier hoor ik niemand over en de groei en gezondheid is toch waar het over moet gaan in de varkenshouderij zonder medicijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.