Varkenshouderij

Nieuws

Rabo ondersteunt varkenshouders met antibioticagebruik

Boxmeer – Een groep van 72 varkenshouders heeft in een jaar tijd het antibioticagebruik met 40 procent verminderd.

De varkenshouders deden mee met een project op initiatief van Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen. Het project is in april 2011 begonnen omdat de Rabobankvestiging haar leden wilde ondersteunen om het antibioticaprobleem aan te pakken. “De Rabobank staat voor robuust ondernemerschap. Ondernemers die gericht aan het bedrijf werken met betrekking tot belangrijke thema’s als antibiotica en volksgezondheid willen we daarom graag ondersteunen.  We hebben daarom een aantal jaren geleden binnen de ledenraad besloten om met dit project te starten”, aldus Jan van Schijndel, manager Food & Agri van de Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen.
De bank had 120 varkensbedrijven uit het klantenbestand benaderd. Hiervan hebben 72 varkenshouders aangegeven mee te willen doen met het project. Binnen het project hebben de varkenshouders samen met hun dierenarts en adviesbureaus PorQ en DLV kritisch gekeken naar het antibioticagebruik en waar deze kon worden verminderd. Het uitwisselen van ervaringen was een essentieel onderdeel van het project. “We hebben bijvoorbeeld gekeken welke verschillen er zijn tussen de bedrijven, en hoe dat komt”, aldus Van Schijndel.
De deelnemers hebben het antibioticagebruik met gemiddeld 40 procent verlaagd. De dierdagdoseringen zijn verlaagd tussen de 25 en 60 procent. Het is mogelijk dat zelfstandig of in samenwerking met partijen zoals Rabobank ook in de rundveehouderij en pluimveehouderij dit soort projecten opgezet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.