Varkenshouderij

Nieuws 3254 x bekeken 9 reacties

Prijs varkensbrok gaat record ruim doorbreken

Den Haag/Giessen – De LEI-prijs van varkensbrok stijgt voor april met 55 cent naar € 27,05 per 100 kilo. Daarmee is het record van € 27,10 van afgelopen zomer bijna bereikt. De komende maanden kan de prijs verder stijgen naar € 28,50 per 100 kilo. Dat verwacht het veevoeradviesbureau Stigevo.

De prijzen van grondstoffen gaan verder te stijgen. Het aanbod van tarwe en gerst in de EU is tot de nieuwe oogst krap. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar een ruime aanvoer van tarwe is. Daardoor zijn de afzetmogelijkheden daar zwak. Ook het wereldaanbod is ruim en met gunstig weer zullen de wereldtarweprijzen verder dalen. Uiteindelijk zal ook de EU deze koers moeten volgen. Dit zal waarschijnlijk pas aan het einde van de zomer zijn.
Behalve de noteringen van granen, zijn ook de prijzen van soja en aanverwante producten in de afgelopen maanden flink gestegen. De droogte in Zuid-Amerika heeft een flinke tol geëist en de oogst daalt daar naar schatting met 18 miljoen ton beneden het record van 136,5 miljoen ton in 2011.
Overigens zal deze kleinere oogst meer effect hebben op de nieuwe oogst prijzen dan op die van de oude oogst. Behalve soja is ook raapschroot krap en duur. Kortom, voorlopig is er geen kans op lagere voerprijzen.
Sinds begin dit jaar is de LEI-prijs van varkensbrok met € 1,15 per 100 kilo gestegen. Zo'n snelle opmars komt niet vaak voor. In de zomer van 2010 werd varkensbrok ineens ook flink duurder. Toen steeg de LEI-prijs in vier maanden tijd met € 1,50 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • hertha

  Waar moet die luchtwasser van betaald worden?

 • John*

  het is maar goed dat er een krapte op de varkensmarkt aankomt. Bij krapte is het makkelijk om kostprijsstijgingen door te berekenen dan bij een overschot. Varkens over de twee euro per kg moet mogelijk zijn.

 • hertha

  John, er is een wereld van verschil tussen mogelijk zijn en daadwerkelijk gebeuren.

 • Jonas Brabant

  maar het is wel mogelijk dat het daadwerkelijk gebeurd ;-)

 • John*

  maar dat laatste hebben we zelf wel degelijk in de hand. Er moet nu toch wel rap zeker 10 tot 15 cent bij de vleesvarkens. Met dit biggentekort is er overal plaats zat in de stallen. Een boycot op leveringen van varkens voor minder dan vion notering + 20 cent. Met zijn allen afspreken en er gaat geen varken voor minder weg.

 • detelg1

  Ja John en dan laat Vion de notering 30 cent zakken. Dan liever op Duite notering met een plus van 20 cent. lijkt mij verstandiger.

 • John*

  tja kwestie van als je her vergeet te vragen krijg je niets..

 • jaapie

  nee,wij boeren zijn te kwetsbaar om prijzen af te spreken!

 • John*

  wij zijn niet kwetsbaar, maar zo stom om onder de kostprijs te leveren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.