Varkenshouderij

Nieuws

Organisaties niet blij met restitutiestap EU

Brussel – De Europese branche-organisatie Clitravi voor de vleeswarenindustrie is boos over de beslissing van de Europese Unie om de restituties voor varkensvleesproducten te schrappen.

De Europese Commissie besloot eind vorige week de exportrestituties te schrappen voor verwerkt varkensvlees, eieren en eiproducten. Alleen de exportrestitutie voor eiwitproducten (19 euro per 100 kilo) blijft nog bestaan. De restitutie voor runderkarkassen is met 33 procent verlaagd naar 163 euro per ton.
De Clitravi vreest voor de concurrentiepositie van de Europese vleeswarenindustrie. De organisatie wijst erop dat veel kleine en middelgrote bedrijven het al zwaar hebben. Dit omdat de varkensprijs is opgelopen. Veel afzet is vastgelegd in contracten en die kunnen niet van de ene op de andere dag worden opengebroken.
Volgens Richard van der Kruijk van de Nederlandse branche-organisatie VNV heeft het besluit voor de Nederlandse industrie niet veel gevolgen. De Nederlandse vleeswarenbedrijven produceren vooral voor de Nederlandse markt. ”Het zijn vooral Zuid-Europese en Franse bedrijven die hierdoor worden getroffen.”
De Anevei, de Nederlandse organisatie voor de eierhandel, is niet blij met de stap van de EU, zo meldt voorzitter Arend Mijs. ”Het bemoeilijkt de export van eieren en eiproducten. De EU heeft echter wel aangegeven dat ze de restituties wil afbouwen”, aldus Mijs. Tevreden is Mijs wel dat de eiwitrestitutie blijft bestaan. We hebben in de EU een overschot aan eiwit, wat we hoofdzakelijk in Japan afzetten. Het eigeel kunnen we in de EU kwijt. Als je dan de restitutie voor eiwit afschaft, loop je de kans dat de eierproductie terugloopt, waardoor ook tekort aan eigeel ontstaat, wat je dan weer zou moeten importeren uit derde landen. De Europese Commissie is gevoelig geweest voor deze argumenten en daar zijn we blij om.”

Of registreer je om te kunnen reageren.