Varkenshouderij

Nieuws 1044 x bekeken

Nederlandse varkensvleesprijs weer laagste van Europa

Damme – De Nederlandse varkensvleesprijs was vorig jaar weer de laagste van Europa, blijkens de internationale vergelijking van de ISN.

Volgens de berekeningen van de Duitse varkenshoudersorganisatie belandde het Nederlandse gemiddelde op 1,41 euro per kilo. Dat is 8 cent onder het Europese gemiddelde. Dit gemiddelde steeg los daarvan ten opzichte van het voorgaande jaar met 13 cent naar 1,49 euro.
Ranglijstaanvoerder is wederom Spanje. De Spaanse verwerkers betaalden gemiddeld 1,62 euro per kilo uit. De Duitsers kwamen met 1,46 euro in de middenmoot terecht. Dat is weliswaar 11 cent hoger dan in 2010, maar dat de Oosterburen toch niet verder kwamen, houdt verband met de dioxinecrisis aan het begin van het jaar. Ook de Nederlandse prijsontwikkeling had daaronder te lijden.
Frankrijk en Denemarken maakten vorig jaar een inhaalmanoeuvre. De Denen streefden bovendien met 1,49 euro voor het eerst de Duitse prijs voorbij. Voor Polen noteert de ISN 1,44 euro per kilo.
De door de ISN vergeleken zes landen produceren ruim 60 procent van de varkens in de EU. Voor het lopende jaar is de organisatie overigens positief gestemd. ”Een teruglopend aanbod in combinatie met een goede export naar derde landen en een grotere vraag tijdens de EK voetbal in Polen en Oekraïne zorgen waarschijnlijk voor hogere opbrengsten bij de varkenshouders.”

Of registreer je om te kunnen reageren.