Varkenshouderij

Nieuws 9243 x bekeken 13 reacties

NVWA treft zestig dode varkens aan op boerderij

Den Haag – Op een boerderij in Overijssel hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ongeveer zestig dode varkens aangetroffen.

Zo'n vijftig kadavers lagen in een stal tussen zo'n 150 vleesvarkens, waaraan ook de nodige verzorging en een droge ligplaats werd onthouden. De dieren hadden geen voer ter beschikking en stonden veelal tot de knieën in de mest. De dierenarts heeft twee dieren moeten laten inslapen. Op het erf bleken ook nog kadavers begraven te zijn.
De melding kwam via de dierenpolitie bij de NVWA binnen. Op de boerderij bleek het te gaan om kadavers van al enkele maanden oud, nog slechts bestaand uit botten, tot kadavers van pasgestorven varkens. Het is nog onduidelijk hoeveel kadavers op het erf zijn begraven. NVWA probeert te achterhalen om hoeveel dode dieren het exact gaat.
Aan het destructiebedrijf Rendac is gevraagd de dode dieren weg te halen. De veehouder moet de omstandigheden voor zijn overige varkens verbeteren. De NVWA zal de komende periode extra controles uitvoeren op het bedrijf. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Bekeuring ,extra controle, Wat is er echt aan de hand , Deze boer heeft hulp nodig, In zijn belang, dat van de dieren, en de agrarische keten. Waar zijn de vak organisaties/buren/familie/vrienden/dierenarts/huisarts. voer leverancier/ vrienden om deze boer te helpen in welke vorm dan ook.

 • beeldman
  Panellid

  Juist Aart! De spijker op zijn kop.

 • agropak

  hoezo boer heeft hulp nodig???.Het enigste wat hij nodig heeft is een grote schop onder zijn kont. opdoeken die handel !! dit is een aanfluiting.
  Hoe kun je als 'boer' zo met je dieren omgaan! AANPAKKEN en nooit meer toelaten om vee oid tehouden
  arie maas

 • Josephine

  Agropak gaat wel erg kort door de bocht. Denk dat in de meeste gevallen dit een geval is zoals Aart omschrijft. Deze boer moet wel in een isolement geleefd hebben. Hier moet behalve proces verbaal ook hulp geboden worden.

 • spits761

  arie maas begrijpt er niet zoveel van getuige zijn reactie.Mijnheer heeft natuurlijk een baantje van 9 tot 5 of zo.Als je namelijk zo reageert snap je het gewoon echt niet.Ik wwet ook bijna zeker dat mijnheer maas niet uit de sector komt.Want dan praat je zo niet!!Ondernemers die iedere dag keihard werken maar ieder dag geld toeleggen;hoelang houd een mens dat vol.Want ja ook deze varkenshouder is een mens!!! mijnheer maas.Inderdaad hulp aanbieden getuige de andere reacties en misschien als sanctie (daar ben ik het wel met mhr maas eens)geen varkens meer houden maar werk buiten de sector.

 • agropak

  sorry mensen Arie Maas heeft geen baantje van 9 tot 5 maar is akkerbouwer in het buitenland. Nogmaals als je zo je dieren verwaarloost kun je van mij geen andere reactie verwachten.Speciaal als veehouder/varkenshouder dien je respect voor je dieren te hebben. Het zijn levende wezens, Wat betreft de reactie van spits over 'iedere dag geld toeleggen' denk dat als je niet goed voor je dieren zorgt, dit nog veel harder gaat, negatieve spiraal. In mijn optiek deze man is geen ondernemer maar gewoon een prutser die het voor groepen zoals dierenpartij/dierenpolitie etc makkelijk maakt om negatief naar de hele sector tewijzen

 • peteratlas

  Ik zou zeggen haal niet zo zwart/wit uit naar deze varkenshouder als je de achtergrond niet weet. Een goed gesprek met met een deskundige zal meer resultaat opleveren.

 • marina1904

  direct sluiten die tent is het beroep varkenshouder niet waard.

 • Mels

  Sluiten die tent,nooit meer dieren houden,geen enkel excuus rechtvaardigt dit.Daarna komt de hulp voor deze meneer.Dit kan de sector niet gebruiken,is alleen maar negatieve publiciteit.
  Grtn van een akkerbouwer voordat daar weer commentaar op komt.

 • Mozes

  Ik ken een veehouder, een dorp verderop, wiens vrouw er plotseling vandoor ging met een andere man. Hij trok zich dit zo erg aan dat hij ernstig depressief werd en niet meer in staat was om voor zijn vee te zorgen. Hij heeft toen zijn hele veestapel van de hand gedaan en onder geen beding zijn vee verwaarloost.

  Je bent als veehouder ter aller tijden verantwoordelijk voor je vee. Als je om welke reden dan ook niet voor vee kunt zorgen moet je geen vee houden.
  Het probleem met boeren zoals nu weer ergens in Overijsel is dat ze hun eigen situatie niet onder ogen willen zien.
  Reacties zoals van Aarthamstra1 die de verantwoordelijkheid bij anderen neer leggen maken dit probleem alleen nog maar groter.

 • hjpoort

  Ben het eigenlijk met bijna alle reactie's wel eens maar ook vooral met de eerste. Mijn grote vraag is dan ook: Hoe heeft het ooit zo ver kunnnen komen komt er dan niemand op het erf bij zo'n man?

 • drikhend

  Snel oordelen of in dit geval veroordelen is gemakkelijk . Maar vandaag ben je nog gezond van lichaam en geest . Maar morgen kan dat al anders zijn . Soms zie of merk je dat iemand ziek is . Dit door zijn of haar klagen , gedrag , houding , uitzien enz. Maar geestelijk kan iemand ziek zijn wat wij als leek niet kunnen onder kennen . Vaak kunnen deze mensen goed acteren en voor de buiten wereld de schijn ophouden .Wat een ander kan gebeuren kan iedereen overkomen . Dus u en mij ook . Daarom is het lastig en gevaarlijk snel te veroordelen . als men niet alle feiten kent . En Aart geeft dingen aan waar de kern van waarheid in kan zitten . Het zou ook wel eens kunnen zijn als slecht gaat en geld is op en leverancier trekt melk op en voor zogenaamde vrienden valt er niets meer te halen . Deze boer moet geen varkens meer mogen houden voordat hij geholpen is . Dit is beste voor de dieren en zijn bankrekening .Opzettelijke verwaarlozing kan ik mij eigenlijk niet voorstellen . Want zo iemand is goed bij zijn verstand en weet waar hij mee bezig is . En weet dus ook dat dit bergen geld kost . Dan streng straffen en nooit meer dieren houden.

 • kbg

  hij verpest voor andere als er meer van dat soort knakkers dan gaat de nederlandse bevolking denken dat alle boeren zo zijn...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.