Varkenshouderij

Nieuws 1860 x bekeken laatste update:12 apr 2012

Millimetertje verschil kost Britse varkenshouders miljoenen

Londen – Een millimetertje verschil in de toegestane afstand tussen betonnen roostervloeren kan Britse varkenshouders mogelijk vele miljoenen gaan kosten. De National Pig Association probeert daarom bij het ministerie van plattelandszaken Defra een oplossing te krijgen voor het dreigende probleem.

De Europese richtlijn voor het welzijn van varkens, die begin volgend jaar van kracht wordt, schrijft voor dat de afstand tussen de roosters maximaal 18 millimeter mag zijn. Met zo’n spleet is volgens Brussel te voorkomen dat de dieren met hun poten vast komen te zitten.
Veel Britse varkensstallen, vooral de oudere, zijn echter gebouwd volgens de in dat land nog altijd gehanteerde imperiale afmetingen. Daarbij is tussen de tegels meestal een afstand van driekwart inch aangehouden, wat omgerekend uitkomt op om en nabij 19 millimeter. De NPA schat dat ongeveer driekwart van de Britse varkensstallen een dergelijke vloer heeft, maar weet niet bij hoeveel daarvan de afstand net een millimetertje te groot is. De bond van varkenshouders schat voorlopig dat het vervangen van die straks ’illegale’ roostervloeren haar leden zeker 30 miljoen euro zou gaan kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.