Varkenshouderij

Nieuws

LEI: uitbetalen naar prestatie werkt het best

Wageningen – Een uitbetaalsys­teem dat rekening houdt met de aantallen geleverde varkens met een afwijkende geur, is beter dan een uitbetaalsysteem waarbij de verliezen worden omgeslagen op alle dieren.

Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI uit een onderzoek in het kader van het project Stoppen met castreren.
Het LEI vergeleek twee systemen. In het eerste systeem wordt korting toegepast voor elk dier met afwijkende geur. In het tweede systeem wordt de waardevermindering verrekend over alle varkens.
Als de varkenshouders rechtstreeks de consequentie zien van de afwijkende geur heeft dat tot gevolg dat ze eerder maatregelen nemen, zo concludeert het LEI. Te denken valt aan fokkerijmaatregelen, of speciaal voer om stinken te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.