Varkenshouderij

Nieuws 728 x bekeken

Invoering classificatie verloopt gladjes

Doetinchem – Na twee weken werken met het nieuwe classificatiesysteem in de varkensslachterijen is de indruk dat alles behoorlijk gladjes verloopt, zonder heftige reacties van boeren en handelaren.

Volgens de slachterijen Compaxo en Inkoop Oudewater blijkt het vleespercentage 1,5 tot 1,6 procent hoger uit te vallen dan voorheen. De spierdikte is met 3,5 tot 3,7 millimeter gestegen en de spekdikte komt 1,5 millimeter lager uit.
De eerste reacties van varkenshouders en handelaren zijn duidelijk nog afwachtend. Cees Oostrom, voorzitter van de Commissie Varkenshandel van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV): ”We zijn pas twee weken bezig. Er is nu nog weinig van te zeggen.” Over de communicatie vanuit het Productschap Vee en Vlees en door de slachterijen is hij ronduit slecht te spreken. ”De slachterijen willen hun nieuwe uitbetaling amper prijsgeven. Als boer of handelaar moet je toch weten hoe er uitbetaald gaat worden”, aldus Oostrom.

Jan Vernooij Van Varkenshandel de Heer B.V. uit Woerden heeft nog geen 'schokkende dingen' gehoord. "Gemiddeld zal de opbrengst van de varkens wel gelijk uitkomen. De hele luxe varkens zullen in vleespercentage iets beter uitkomen en de slechte duidelijk beter. Maar we moeten een paar weekjes wachten om échte conclusies te trekken", aldus Vernooij. Naar zijn mening heeft Vion vooraf fantastisch gecommuniceerd over de nieuwe classificatie en uitbetaling.
Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO, heeft nog weinig bijzonders gehoord uit de praktijk. ”Dat is eigenlijk goed nieuws. Ik ben dan ook blij dat we vanuit het productschap de extra tijd genomen hebben voor de invoering van de nieuwe classificatie.” De communicatie van de slachterijen over de uitbetaling noemt zij ’mistig’.
Wyno Zwanenburg, voorzitter van varkenshoudersvakbond NVV, heeft weinig reacties van leden gehoord. ”Dat is voor mij een signaal dat er weinig onrust is. Toen slachterijen vorige week nog geen notering wilden afgeven kreeg ik wel een onrustig gevoel. Dat deed me even denken aan de toestanden in Duitsland na de invoering van de nieuwe formules en Maskes van de slachterijen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.