Varkenshouderij

Nieuws 565 x bekeken

Informatie belangrijk bij smaakbeleving vlees

Nijkerk – Uitleg over berengeur leidt bij de consument niet altijd tot een hogere waardering van het varkensvlees.

Dat zei onderzoeker Marcel Kornelis van Wageningen UR op de klankbordbijeenkomst van het project ”stoppen met castreren van beerbiggen”. Hij onderzocht de waardering van varkensvlees onder 190 Nederlandse gezinnen.
De helft van de gezinnen kreeg een varkensvleesproduct met een afwijkende geur (berengeur), de andere helft kreeg vlees zonder afwijkende geur. Van deze twee groepen werd een deel geinformeerd dat het product een afwijkende geur kon bevatten. Een ander deel kreeg nog wat extra informatie over het onstaan van berengeur en waarom beren niet gecastreerd worden in verband met dierenwelzijn.
Het bleek dat meer informatie leidt tot hogere kwaliteitsscores van het vlees. Echter het bleek dat het type consument anders reageert op de hoeveelheid informatie die bij het vlees wordt bijgevoegd. Mensen die aangaven altijd voor de hoogste kwaliteit voedsel gaan waardeerden het vlees lager als ze meer erover wisten. Mensen die aangaven dierenwelzijn erg belangrijk te vinden waardeerden het vlees beter als er informatie over berengeur en castratie was bijgevoegd.
”We moeten ons afvragen welke informatiestromen belangrijk zijn. En welke termen we moeten gebruiken in de communicatie naar de consument. We moeten bijvoorbeeld niet praten over stinkerds, maar beren met een afwijkende geur”, aldus Kornelis.

Of registreer je om te kunnen reageren.