Varkenshouderij

Nieuws 1560 x bekeken

Handvatten berengeur in de maak

Nijkerk – Half april wordt door Wageningen Livestock Research begonnen met 70 bedrijfsbezoeken.

Het doel hiervan is om meer inzicht te krijgen in het gedrag van beren en berengeur om varkenshouders handvatten te geven om berengeur aan te pakken.
Dit werd bekendgemaakt op de klankbordbijeenkomst van het project ’Stoppen met castreren van beerbiggen’ dinsdag in Nijkerk. Dit project is in 2009 gestart om meer inzichten te krijgen om berengeur aan te pakken zonder castratie.
Volgens onderzoekster Carola van der Peet-Schwering van Wageningen Livestock Research zijn er sinds 2009 veel inzichten boven tafel gekomen over berengeur en het gedrag van ongecastreerde biggen maar missen er nog concrete handvatten waar varkenshouders mee aan de slag kunnen. Daarom wordt half april begonnen met het bezoeken van 70 bedrijven waar berengedrag en berengeur worden geanalyseerd. De bezoeken worden in drie maanden afgerond.
Dit jaar wordt er ook begonnen met een demo-netwerkproject, waarmee de inzichten uit eerdere onderzoeken worden vertaald naar de praktijk. Een demogroep van varkenshouders zal hier onderdeel van zijn, die in september opgezet wordt. Deze zullen bijvoorbeeld eindberen in gaan zetten die minder berengeur produceren. Daarnaast zal er ook een kennisoverdrachtsessie worden georganiseerd voor de erfbetreders van varkensbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.