Varkenshouderij

Nieuws

'Georgië schuld van Afrikaanse varkenspest in Rusland'

Moskou – Rusland verwijt Georgië dat dit land opzettelijk Russische varkens met Afrikaanse varkenspest heeft besmet. Dat zei de Russische ambtenaar voor volksgezondheid Gennady Onishchenko in een Russische krant.

Volgens hem is de ziekte, die inmiddels voor vele grote uitbraken in Rusland heeft gezorgd, uit buurland Georgië het land binnengekomen. Daarna verspreidde het verder in de Russische regio's Krasnodar en Stavropol. Volgens Onishchenko is er sprake van opzet door Georgië en een vorm van economische sabotage. Volgens de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor zijn de uitbraken een gevolg van het niet navolgen van de hygiëneprotocollen door Russiche varkenshouders en ambtenaren.
De spanningen tussen Rusland en Georgië zijn al jaren hoog door een conflict over de toenmalige Russische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië. De twee landen hebben de banden niet steeds niet hersteld en hebben regelmatig kritiek op elkaar. Onishchenko is in 2006 bijvoorbeeld verantwoordelijk geweest voor het invoeren van een permanent verbod op de invoer van wijn en mineraalwater uit Georgië.
Sinds de ziekte voor het eerst in 2007 werd ontdekt in Rusland heeft het virus zicht verspreid in 24 Russische regio's. Een half miljoen varkens zijn geruimd in een poging de ziekte te beheersen.

Of registreer je om te kunnen reageren.