Varkenshouderij

Nieuws 4660 x bekeken 2 reactieslaatste update:21 apr 2012

Groeihormonen gevonden in Belgische varkens

Brussel - De Belgische veehouders hebben hun dieren vorig jaar fors meer illegale groeimiddelen gegeven, vooral hun varkens.

Dat staat in het jaarverslag dat de verantwoordelijke overheidsdienst, de zogeheten Multidisciplinaire Hormonencel vrijdag publiceerde.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat deel uitmaakt van Hormonencel, zegt in een reactie dat  het om uiterst kleine concentraties prednisolone gaat en dat niet is aangetoond dat de varkens een illegale behandeling hebben gehad. Het FAVV probeert de oorzaak van de verhoogde waarden van prednisolone te achterhalen. De mogelijkheid bestaat volgens de dienst dat de vorming van lichaamseigen prednisolone ten gevolge van stress aan de oorsprong ligt.
Tot voor 2011 waren er nauwelijks overtredingen bij varkens vastgesteld.  De stof werd in 2005 veel bij runderen aangetroffen. Volgens Hormonencel onderzoeken autoriteiten alle betrokken bedrijven en enkele veevoederfabrikanten.

Het exacte aantal overtredingen wordt niet bekendgemaakt. ,,Gelukkig voor de volksgezondheid gaat het vooral om kleine hoeveelheden ontstekingsremmers en schildklierhormoon'', aldus de hoofdcoördinator van de Hormonencel.

ANP/Christel Labee

Laatste reacties

  • politiek

    Goede zaak. Hopenlijk leert Nederland daar iets van. In Belgie wordt gebruik gemaakt door de Favv bij opsporing van hormonen van de erkende wettelijke onderzoekmethodes. Nerderland , de NVWA is nog niet zover , ondanks de EG-wetgeving hierin.

  • politiek

    Geheimzinnig is het nu het Productschap Vee en Vlees weigerd om inzage te geven in dossier inzake onderzoek voedselveiligheid als er hormonen een rol spelen bij voer en vlees. Volgens EG wetgeving zijn er vaste procedure,s bij gebruik van hormonen , openheid en transparantie zou juist voorop moeten staan. Voedselveiligheid dus en er is wetgeving voor gemaakt. Niet alleen de financiele belangen van betrokkenen haalt Productschap Vee en Vlees aan als excuus , maar ook de economische en financiele belangen van de staat. Juist de EG wetgeving is gebaseerd op voedselveiligheid en niet op de financiele belangen van een staat afzonderlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.