Varkenshouderij

Nieuws

Berengeur niet altijd met neus te detecteren

Wageningen - Onderzoekers van Wageningen UR en fokkerijorganisatie Topigs hebben een Human Nose Scoring System ontwikkeld.

Hiermee wilden de onderzoekers aantonen of het mogelijk is om met de neus vlees met berengeur aan te wijzen.
Zo’n 4 procent van de beren veroorzaakt berengeur, maar deze geur komt pas naar voren als het vlees gebraden wordt. Bij het Nose Scoring Systeem werd een soldeerbout op het vlees gehouden. Een groep panelleden beoordeelde op deze manier ruim 6.500 spekmonsters op berengeur op een schaal van 0 tot 4.
Daaruit bleek dat de gemiddelde neus in 4 procent van de gevallen een spekmonster doorliet terwijl die berengeur produceerde. In de categorie 3 liepen die vals-negatieve scores op tot 25 procent. Volgens de onderzoekers is dit nog te onnauwkeurig. Een scherpere selectie en betere training van panelleden op de gevoeligheid voor berengeur zal leiden tot een preciezer oordeel, stellen de onderzoekers. Ze werken nog aan de validatie van hun test.
Topigs heeft inmiddels beren voor de vleesvarkensproductie beschikbaar waarmee de kans op berengeur met 40 procent wordt verlaagd, zonder dat dit andere eigenschappen nadelig beinvloedt.
Het onderzoek maakt deel uit van het nationaal onderzoeksprogramma ‘Beren op de Weg’, gefinancierd door de Productschap Vee, Vlees en Eieren en het ministerie van ELI.

Of registreer je om te kunnen reageren.